Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов хвърли оставка от шефското място в комисията за контрол на спецслужбите.

Съпредседателят на ДБ е подал вече заявлението си, че се оттегля като председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, цитирани от БТА.

По-късно съобщението за оставката му беше прочетено от парламентарната трибуна от председателя на парламента Росен Желязков.

Оставката на генерала и бивш шеф на НСС е в отговор на изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване с външното разузнаване.

Генералът признава, че се е почувствал бламиран от Борисов.

"Не може така да ми бламира реформата", лаконично коментира пред "24 часа" депутатът от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Атанасов лансира идеята си преди две седмици, като аргументира сливането на ДАР с Военното разузнаване с необходимата реформа в службите и отнемането на правото на президента да назначава шефовете им.

Ако Военното разузнаване остане самостоятелна служба, то Румен Радев ще продължи да назначава неговия началник. Атанасов твърдеше, че предложението му е получило предварителна подкрепа от ГЕРБ и ДПС на лидерска среща.

Борисов обаче се изказа против сливането. Само преди два дни той заяви: "Аз лично считам, че не трябва да се разделят службите".

Лидерът на ГЕРБ не за първи път отхвърля идея на Атанасов. Още преди да бъде сформирано правителството, Борисов се обяви против предложението на депутата от ДБ за импийчмънт на президента.

"Против съм импийчмънт на президента Румен Радев. Ако и тази институция съборим, представете си какво ще стане в България. Затова - ако искат импийчмънт, да направим правителство и тогава президентът ще си е президент, а ние ще си управляваме", каза през февруари Борисов.

Атанасов пое председателството на комисията за контрол над службите само преди 20 дни - в началото на есенната пленарна сесия. До 1.09 т.г. председател на комисията беше депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на партията Даниел Митов. През новата сесия между двамата се осъществи ротация по силата на договорката между партиите, подкрепящи правителството. Ротация имаше и в правната комисия между Стою Стоев и новия председател от ГЕРБ Анна Александрова.