17-те депутати от ДПС, в това число тримата изключени и вече независими, бойкотираха заседанието на парламентарната група, свикано от председателя й Делян Пеевски. В позиция до медиите от името на ДПС 17, както са се нарекли онези, които отказаха да гласуват за кабинета на ГЕРБ, те посочват, че няма да участват в заседанието, тъй като то няма дневен ред, а ръководството на ПГ е нелегитимно. Настояват всички решения за преговори, мандати и евентуални коалиции да се скрепяват с подписите на двамата съпредседатели.

"Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган", се посочва в становището, разпространено до медиите.

17-те от ДПС посочват още, че не са спазени указанията на почетния председател Ахмед Доган ДПС да има ясно изявени съпредседатели и на ПГ, и на партията в лицето на Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Според тях това означава съпредседателско участие в преговорния процес за кабинет, подписани и от двамата общи решения и евентуално споразумение за коалиционно правителство.

"Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията", заявяват още 17-те депутати.

Обявяват още за нелегитимно вчерашното събиране на областните председатели от страна на съпредседателя Делян Пеевски.

"Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока "ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи", завършва позицията на поддръжниците на Доган.

От пресцентъра на ДПС не са коментирали бойкота на 17-те на този етап, но пък излязоха с позиция, в която благодариха на лидерите на либералите по света за засвидетелствената подкрепа и за оценката за ролята на почетния председател и на партията.

"Ръководството на Движението за права и свободи изразява благодарност на колегите дългогодишни партньори, за подкрепата за ДПС и оценката за ролята на Движението за права и свободи в политическия процес в България. Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката", посочват от пресцентъра.

Декларират, че проявяват нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси.

"ДПС е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България", гласи официалната позиция, разпространена от пресцентъра.

По-рано евродепутатът Илхан Кючук огласи писмата на президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа и Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, които застанаха зад Доган и срещу опонентите му в партията, като призоваха за справяне със създалата се ситуация в редиците на ДПС. "Вашите опоненти винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството ви, както показват някои тенденции в последно време. Бъдете сигурни, че те няма да успеят! Ние ще ви подкрепим", декларира президентът на Либералния интернационал.