Странен случай с писмо от името на ръководството на ДПС до посланиците у нас на държавите от ЕС и НАТО предизвика скандал. Фалшиво е, обяви зам.-председателят на партията Станислав Анастасов, от чието име е било отправено посланието, пише "24 часа"

По-късно в профила си във Фейсбук той нарече писмото манипулация на "няколко деребеи" и " нагледен пример" за "активно мероприятие на ДС".

Във въпросното писмо, което се разпространява като подписано от Анастасов, на дипломатите се обяснява защо се е разцепил вотът на ДПС при гласуването на правителството с мандата на ГЕРБ. 

Тогава 30 депутати, наречени от председателя Делян Пеевски евроатлантици, подкрепиха Росен Желязков за премиер с обяснението, че на страната е нужно стабилно правителство, което да следва общата политика на партньорите от ЕС и НАТО. Други 17 депутати, сред които вторият председател Джевдет Чакъров, последваха указанията на почетния лидер Ахмед Доган да не се подкрепя кабинет, тъй като преговори с ДПС за коалиция не са били водени.

Според текста, получен от дипломатите, Доган е направил това, тъй като защитава политиката на Русия и е в близък контакт с посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова. Затова в писмото се прави заключението, че подобен акт е "хибридна атака срещу ДПС и демокрацията у нас".

"Това е абсолютна глупост, не съм писал, нито изпращал нищо подобно", категоричен бе Станислав Анастасов пред "24 часа". И това е проследимо - всичките ми писма са с подпис, а това няма", добави депутатът от ДПС.

7-8 души имаха допуск до този мейл, вече сме сменили паролата, каза още зам.-председателят на движението. И посочи, че сред тези 7-8 души е един от лидерите на младежката структура, който в момента е особено активен във фейсбук групите.

"За съжаление, работехме с доверие с колегите", коментира още Анастасов. И няколко пъти подчерта, че "всеки може от тези 7-8 души да прикачи всичко и да прати всичко".

"Е, това вече е типична хибридна атака, за каквото се говори във въпросното писмо", заключи депутатът.

"Ще обсъдим как да уведомим посланиците, че е станала злоупотреба с имейла на ДПС", обясни зам.-председателят.

В ръководството на партията той отговаря за либералните политики.

"Нито съм писал, нито съм пращал, няма подпис на това, което излезе по медииите", обобщи Станислав Анастасов.

В изявление малко по-късно Анастасов в профила си във Фейсбук заподозря като автори на писмото "няколко деребеи".

"Разпространеното фалшиво "писмо" от медиите на Прокопиев е нагледен пример в класическия стил на активно мероприятие на ДС. Нямам никакво съмнение, че този опит за нагла манипулация е в отговор на призива на Областните председатели на ДПС за единно и цяло ДПС под ръководството на тандема "Доган-Пеевски", което не се харесва на няколко деребеи и мераклии", написа той.

"Синхронът с медиите на Прокопиев ясно демонстрира, че в личната си борба тези хора не подбират средства и са готови да се съюзят и с най-големите душмани на ДПС в името на личното си благоденствие. Няма да стане! ДПС начело с тандема "Доган-Пеевски" е по-силно от всичко и всеки!", заяви зам.-председателят на ДПС по повод първоначално разпространеното писмо в "Капитал".