Тази сутрин на Летище София кацна първия самолет от Тел Авив след началото на ескалацията на напрежението между Израел и Палестина. Това е редовен полет на България Ер, една от малкото компании, които не спря полетите си до Израел след нападението на Хамас. За останалите българи, сред които са и 50-те българи, блокирани на летището в израелската столица, в 6 часа излетя и правителственият "Еърбъс". 

Калина, една от сънародничките ни, която кацна на летеще София разказа, че сирените за атака са се включили веднага след като вчера е кацнала със сестра си на летището. Чули са ракетните обстрели, изплашили са се за живота си. Благодарни са на авиокомпания "България Ер", че не си е отменила полета днес и са успели да се приберат сега.

Въпреки атаките, ситуацията на летището в Тел Авив тази сутрин е спокойна, твърди Калина.

Консулът ни в Тел Авив е направил група в what"s app за всички, които имат нужда българската държава да им окаже помощ. Кабинетът подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел.

56 българи прекараха нощта на летището в Тел Авив. Сега очакват правителственият самолет да ги прибере. В събота вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището. Тази сутрин в 6 часа правителственият "Еърбъс" е излетял, веднага след получаване на разрешение от израелските власти, съобщиха от Министерския съвет. На борда на самолета в Тел Авив българите ще посрещне министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, а на летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от Мария Габриел.

"Разбрахме, че ще дойде самолет, който ще ни вземе. Всички се радваме и сме благодарни на правителството. Искам да благодаря на всички църкви, защото ние сме тук от Евангелска църква, да благодаря на всички църкви, защото се молеха с нас цяла нощ. Беше ужасно, когато човек чува сирени за бомби, както и системата на Израел за отбиване на бомби. Чуваш и е ужасно", заяви Петър Лазаров, който се намира на летище "Бен Гурион".

Той потвърди, че всички българи, които са на летището, са добре и очакват с нетърпение правителствения самолет, който да ги прибере.

"Нямаме храна и вода от вчера само това, което имахме в себе си. Бяхме на летището през цялата нощ", каза пред bTV Николай Велинов, който е блокиран на летището в Тел Авив.

Някъде към 12 часа снощи от българските власти им казали, че може да ни бъде осигурен полет. Велинов разказа, че когато е разбрал за нападението, е бил в палестинската част.

"Бяхме в един хотел и видяхме как се изстрелват ракети. След това започнаха сирените, военно предупреждение", каза той.

"Такава война до този момент не сме имали", коментира пред БНТ Рина Бакалова, която работи в българския културен център в Израел.

Тя обясни, че в момента правителството на страната и партиите са напълно обединени и няма значение кой е със и кой- против Бенамин Нетаняху.

"Днес има проблем който трябва да се реши от цялата държава и народ, защото да се събуди човек в 5:30 на един от най-големите празници - това е повторение на Кипурската война (Йом Кипур, б.р.) Месец преди това Египет посредничи между Израел и Хамас да се докарат повече работници в Израел, за да се оправи хуманната криза там. И Хамас, и Израел се съгласиха - три дни след това започна този ад".

Училищата и детските градини са затворени, хората са в шок от случващото се, каза още Бакалова.