Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София отново отвори врати днес в 10 ч., след като на 21 септември тази година бяха експулсирани от България предстоятелят му Васиан Змеев и двама свещенослужители, съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия.

На първото богослужение след отварянето на храма присъстваха руският посланик Елеонора Митрофанова, Румен Петков от АБВ, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, други официални лица, както и множество вярващи.

Снимка: БТА

"Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е бивше царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи от самото начало на създаването на тази църква", заяви Митрофанова, след като пристигна пред църквата.

Тя изрази надежда оттук нататък да няма проблеми с храма, защото "Църквата така или иначе е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Тази църква е популярна сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред".

Снимка: БТА

На въпрос за разследването на прокуратурата относно собствеността на Руската църква, Митрофанова отговори така:

"Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим".

След затварянето на църквата, през септември, граждани се събраха пред сградата й, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

Днес новият предстоятел на църквата, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в храма.

Снимка: БТА

След затварянето на храма имаше и спорове за собствеността на църквата, в които се включиха с позиции представители на различни институции и на прокуратурата.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

На 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. На 3 октомври от Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 1 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".