Делян Пеевски не разбирал обясненията на Христо Иванов за споразумението, тъй като текстът му бил писан лично от Кирил Петков и самия Пеевски. Това заяви съпредседателят на ДПС пред журналисти в кулоарите на НС. Според него именно Иванов иска избори. "Човекът, който хвърля България в избори, се казва Христо Иванов. Трябва неговите партньори да се събудят - в лицето на Кирил Петков, Асен и Наско - да му кажат: "Седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието", каза още Пеевски.

Думите му идват час след като съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира пред БНТ, че това "взривяване" на процеса се е случило, след като е станало ясно, че ДПС няма да е част от него, "под каквато и завоалирана форма да го представяха от ГЕРБ". "Лично Пеевски иска да бъде позициониран като ексклузивен партньор в попълването на органите на съдебната власт", заяви Иванов. Проблемът според него е, че Пеевски "в момента не може да каже на мераклиите за високи позиции в съдебната власт, че може да им гарантира нещо". 

В тази връзка съпредседателят на ДПС обясни: "Текстът, за който се говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Ние нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено. Благодаря на моя приятел Кирил, че го потвърди, че това не е тема. Ние нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено". 

Според Пеевски обаче има други два спорни момента - за службите и за следствената тайна: 

"Трябва да знаете истината. За службите не разбирам каква е темата. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС - първо с генерал Атанасов, който обмисля един месец и отказа да стане шеф, и след това с кандидатура на съветника на Денков - Веселин Марков, на която Петков се противопостави след време. За нас от ДПС службите работят изключително добре с нашите евроатлантически партньори, структурирани са добре и в персонален състав няма нужда от смяна. Началниците им работят добре и в ДПС искаме да си останат, докато работят добре със западните партньори. Не разбирам желанието да се овладяват политически службите".

Има едно политическо назначение в ДАНС и то е на Петър Петров, депутат от ПП-ДБ, припомни Пеевски. "Не разбирам къде им е проблемът, след като се отказаха от Атанасов и Марков", добави той.

Относно отпадането на следствената тайна, ДПС били против, защото звучало абсурдно и "нарушава всичко по делата", но също си било тяхно решение, заяви Пеевски.

"Как се изнася следствена тайна тук и как ще продължи делото! Това е абсурдно и неграмотно. Но след като видях, че хората, с които правихме Конституцията, не знаеха какво се прави с мандата, оставам с впечатление, че не ги разбират тези неща. За Конституцията се налагаше да им помагам много, но тя е направена от Христо Иванов Славов с наше участие, Борисов само подкрепяше. 

Така че, Иванов всеки ден беше при мен и номерът му с врага ДПС няма да мине, след като ми разрива как иска избори, защото не му се случват нещата с промените - главен прокурор, шеф на Административния съд, шеф на КПКОНПИ. Той има само тази цел - оглавяване на тези позиции в полза на олигархията. За това казахме, че ще сме против и стоя зад думите си".

Пеевски не разбирал и обясненията "на кого е повече приятел". "Приятел съм и на двамата, но повече - на България. Заради това и съм работил с тях, заради България и заради хората", категоричен бе съпредседателят на ДПС.