Пчелари излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с настояване за адекватно подпомагане на сектора.

Повишените цени на всички консумативи и ниските изкупни цени на меда довеждат масово пчеларите до фалит.

"Като европейски земеделски производители на пчелни продукти си търсим нашите права като европейци. Затова искаме европейското подпомагане, което ни се полага", каза председателят на Сдружение "Български свободни пчелари" Ясен Янев, информира БНР.

Според бранша е крайно време държавата да осигури лаборатории, които на достъпни цени да правят изследвания за пестициди в нивите. "Защото в момента има частни лаборатории, които взимат от 200 лева до 550 лева", каза Янев.

Той твърди, че има и проблем в комуникацията със земеделското министерство.

"Затова сме тук, пред тази сграда, за да попитаме какво да правим. Да напускаме държавата ли? Над половин милион българи работят земеделие в чужбина, а имаме Министерство на земеделието. Това министерство какво работи?", каза председателят на сдружението.

Снимка: Булфото

Протестиращите издигнаха плакат с надпис: "Министерство на земеделието - враг на българските пчелари". Пчеларите твърдят, че не са получавали субсидии за последните три години, а само частично подпомагане за миналата година. Настояват за финансово подпомагане в размер на 50 лв. на кошер и за закрила от страна на държавата на сектора.

По-късно представители на протестиращите бяха поканени на среща в министерството.

Снимка: МЗХ

На разговора министърът на земеделието Кирил Вътев е уверил пчеларите, че ще бъдат подпомогнати по de minimis тази година, заедно с останалите животновъди и сектор "Растениевъдство", като средствата от националния бюджет ще бъдат насочени приоритетно към най-малките земеделски производители, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Министър Вътев припомни, че подпомагането от 47,5 млн. лв. беше заложено в меморандума, подписан между земеделски производители и правителството на 20 септември. На срещата пчеларите бяха информирани, че помощта ще бъде разпределена по равно между секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство", в това число и пчеларството, и предстои да бъде разработена методика за разпределението на средствата.

Фермерите бяха запознати и с данни на отдел "Агростатистика" при МЗХ, според които за последните пет години, до 2022 година, в страната се произвеждат между 10 и 12 хил. т пчелен мед, а износът варира между 10 и 12 хил. т. Вносът от държави-членки и от трети страни и е между 1642 до 5027 т, като миналата година най-много мед е внесен от Полша, Гърция и Украйна и Турция.

Снимка: Булфото

Проблем за българските пчелари е и именно вносът на мед, чиято цена на международните пазари в момента е изключително ниска. Те от години се оплакват от проблем с вноса, от трети страни, в това число и от Китай, както и от продажба на чужд и некачествен мед в Европа, представен на етикетите като български, което пък удря по реномето на родните пчелари.

Снимка: Булфото