Пчелари от цялата страна се събраха пред Министерството на земеделието на протест. Пред сградата те разположиха ковчег с кръст до него, на който пише: "Българско пчеларство". Наоколо протестиращите символично палят свещи. Някои от носят плакати, на които пише: "Системата убива и нас".

Снимка: Булфото

Причина за протеста е, както обясниха пчеларите, че първо им е била отказана единствената държавна помощ, известна като "Де минимис".

Впоследствие е била отпусната, но с - както те се изразяват, смехотворно заплащане - били са отпуснати по 5 лева на пчелно семейство. Искането на пчеларите е сумата да бъде от 40 лева на пчелно семейство. Другите искания са криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури. Пчеларите твърдят, че няма контрол върху третирането с препарати, не се спазва от арендаторите и указанието от рано сутрин до залез да не се третират растенията.

Негодуващите прочетоха декларация, с която се противопоставят срещу високата смъртност при пчелите. Те искат да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите, строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите, някои от тях твърдят, че подобен внос се извършва от Турция.

Снимка: Булфото

Пчеларите настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването. Те искат да се уреди трайно субсидиране в сектора в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Пчеларите твърдят, че през последните години пчеларите са намалели с близо 40%. Те са категорични, че протестът е мирен и не е политически.

Негодуващите твърдят, че протестите ще продължат.

Снимка: Булфото

Народните представители от ВМРО подкрепят исканията на пчеларите. Пчеларството е в неравнопоставено положение с другите земеделски сектори, се казва в позиция на депутатите от ПГ "Обединени патриоти" от квотата на ВМРО.

Пчеларството в България има принос за около 10% от стойността на произвежданата земеделска продукция и формира пазарни средства за производство в размер на над 58 млн. лв. годишно. То има много важна роля за развитието на голяма част от аграрните и индустриални пазари, както и допринася за биоразнообразието на околната среда. Ето защо депутатите от ВМРО в ПГ на "Обединени патриоти" смятат за разумни исканията на пчеларите.

Част от тези искания са свързани с т.нар. държавна помощ "de minimis". Тази година има много ниски добиви и загубите са видими, поради което се създава нуждата от трайно субсидиране на сектора.

След преговори с представители на сектора от Министерството на земеделието и храните са отпуснати 3 млрд. и 500 хил. лева за следващата година. Това се равнява на около 5 лв. на пчелно семейство - крайно недостатъчна сума.

В България пчеларите получават преки плащания единствено и само от националната програма, която е тригодишна и е за ограничен брой хора (само за земеделските производители).

Годишно от опрашването България и околната среда печелят около 1 млрд. лева. Поради това и част от желанията на пчеларите са да бъде финансиран най-важният процес, който пчелите извършват, именно опрашването.

Другите искания на пчеларите са свързани с криминализирането на нерегламентираното третиране на земеделски култури. Заради него ежегодно се отравят стотици хиляди пчелни семейства, а пчеларите не се компенсират за загубите по никакъв начин.

Ето защо те настояват да бъде създадена акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и да се въведе строг контрол над нелегалния внос на забранени препарати, с които зърнопроизводителите третират културите.

Всички тези искания, включително и предложението да се създаде експертно-консултативен съвет/дирекция по пчеларство към Министерство на земеделието, депутатите от ВМРО приемат за целесъобразни.

Във връзка с това те поемат инициативата и ще внесат нужните законодателни промени в НС, за да помогнат на хората от бранша.

 

 

 

Снимка: Булфото