Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.
Руският патриарх Кирил беше на официално посещение в България по повод националния празник 3 март.

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква.

От управляващата партия се мотивираха с "високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена".

Преди два дни, от видео, разпространено от Московската патриаршия, стана ясно, че по време на срещата си с Радев Кирил се "кара" на България за политиката спрямо Русия.

В петминутен монолог в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит, и членове на президентската администрация, руският патриарх "мъмри" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война.

По-рано днес видни български историци, общественици и интелектуалци написаха отворено писмо по повод посещението на патриарх Кирил.