Пред bTV регионалният министър заяви, че "мисията е възможна".

"Правих изчисления, че може да стигнем до 140 км новопостроени магистрали – отделни ЛОТ-ве от магистрали", заяви Павлова.

По думите й тази година ще бъде завършена изцяло магистрала "Марица", трите участъка с обща дължина около 80 км, и двата лота на магистрала "Струма" - по направленията Дупница – Благоевград и Сандански – Петрич.

Павлова каза, че другият приоритетен инфраструктурен обект за правителството е доизграждането на магистрала "Хемус", като усилията са насочени още този месец да бъде обявена тръжна процедура за избор на изпълнител на участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, който е около 60 км, а през лятото да започне и реалното строителство.

Срокът за завършването на участъка е 2 години.

"Амбицията ни е 2015-а г. да достроим и пътен възел "Шумен – Белокопитово", за да осигурим безпроблемното преминаване както в посока Русе, така и по магистрала "Хемус", обясни още министърът.

По думите й до 2020 г. правителството ще положи всички усилия, за да осигури финансирането на още около 250 км от аутобана по линия на Световната банка.

Другите стратегически важни пътни обекти са София – Калотина, София – Видин и Търново – Русе, за които ще се търси финансиране по линия на публично–частното партньорство, по т.нар. "План Юнкер" и от фонд "Инфраструктура".

По думите на министъра тази година трябва да бъде завършен и обходният път на Монтана.

От 2017-а г. се планира въвеждането на т.нар. тол система по републиканските пътища и поетапно отпадане на винетките.
До края на тази година трябва да се разработи бизнес модел на системата, през 2016 г. да бъде избран инвеститор на принципа на публично-частното партньорство и от 2017 година да стартира реално системата.

"По този начин, тези които най-много рушат, ще плащат повече, приходите ще бъдат използвани за изграждането на нови пътища и поддръжка на съществуващите", обясни Павлова.

Тази година ще бъде разработено специално информационно приложение за смарт телефони и таблети за пътищата, коeто ще дава информация за ремонти по пътищата.

"Паралелно с това извършваме автоматизирано преброяване на автомобилите по републиканската пътна мрежа, предстои въвеждането и на информационни електронни табла, за да получават пътуващите информация за съответното пътно направление отворено ли е и има ли някакви проблеми по него", добави министърът.

Павлова увери, че ще се следи и за почистването на пътищата при зимни условия. По думите й освен тежката ситуация, когато над 100 автомобила бяха блокирани на пътя между Монтана и Лом преди Нова година, не е имало критична ситуация, в която да са оставени бедстващи хора или непочистени пътища. 

Саниране

Друг акцент в работата на ведомството през тази година ще бъде санирането на многофамилните жилищни сгради. Правителството е осигурило 1 млрд. лв. гаранция за създаването на фонд за саниране на жилищата, като ще се започне с най-големите и най-проблемните жилища – панелните.

"Сега нещата са в ръцете на общините, а кметовете трябва да бъдат активни и да стартират избора на изпълнители за саниране на жилищните сгради", каза още Павлова.

Възможност да санират жилищата си хората ще имат и по ОП "Региони в растеж", по която до 2016 г. ще могат да кандидатстват за финансиране.
По проекта за енергийно обновяване на домовете, по досегашната оперативна програма - "Регионално развитие", Павлова се надява, че тази година ще бъдат санирани около 100 сгради.