Първият български космонавт Георги Иванов поздрави бившите си колеги летци за празника на бойната авиация, но в същото време с горчивина констатира, че сме единствените, чието небе пазят чужди самолети. Иванов се потапя в носталгия по времето, когато България е имала стотици бойни самолети.

"Честит празник български народе, защото от създаването си нашата авиация е била неразделна част от достойнството и самочувствието на нацията ни!", пише той във Фейсбук.

"С риск да бъда обявен в носталгия към миналите години, не мога да не напомня, че българските военновъздушни сили имаха стотици бойни самолети и стотици подготвени летци. Така например, през 1974г. отбелязвайки 30 години от 9-ти септември 1944г., по време на военния парад в небето над София прелетяхме 137 военни самолета. Водеше ни тогавашния командващ ПВО и ВВС - генерал Симеон Симеонов.

Само от ВНВВУ "Г.Бенковски" летяха около 70 самолета и изписаха в небето "30 НРБ"! Всеки може да си представи още колко самолети и пилоти бяха резервни на земята", пише в профила си космонавтът Иванов. И напомня още, че изтребителите ни са били подарени от Русия, тогава СССР.

"Бойните самолети бяха подарени, а не продадени от страната, чийто посланик, нашите избраници решиха да не присъства на откриването на новоизбрания парламент", коментира той и казуса с решението Елеонора Митрофанова да не получи покана за откриването на 48-ото НС заедно с посланика на Беларус.

"Няма ли най-накрая някой да отговори, как и защо стигнахме до унизителното положение да бъдем единствената държава в Европа, чието небе се охранява от чужди самолети!?", пита Георги Иванов.

"Имам удоволствието да познавам командира на ВВС Ген. Димитър Петров и други млади прекрасни пилоти, които както и ние някога неистово искат да летят, да летят, да усвояват въздушните простори, да възродят достойнството на българската военна авиация!

Мъчно ми е за всички тях, защото зад ентусиазма им и високия професионализъм трябва да стои държавата, а такава аз поне не виждам!? Дерзайте момчета и момичета от Българските ВВС, ние винаги сме били оптимисти и не забравяме нашия девиз "напред и нагоре"!

Честит 16-ти октомври - ден на Българските военновъздушни сили!", завършва постът на легендарния български летец-космонав.

Тази година бяха отбелязани 43 г. от полета на Георги Иванов заедно с руснака Николай Рукавишников на космическия кораб "Союз-33". Преди да стане първият наш сънародник, а и първият жител на Балканите, летял в Космоса, Иванов е бил старши пилот и командир на ескадрила.