България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира по Нова телевизия евентуалния износ на оръжия към Украйна. И попита: "Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?".

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. "Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си", категоричен е военният министър.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен: "Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение", уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Рискът от ядрена война

Ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно. "Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има", смята той.

НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. "Нищо чрезвичайно няма в случая", заяви Стоянов.

Хакерската атака

Военният министър обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост. "Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно", увери той.

Темата за хакерската атака коментира и бившият шеф на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев. "Атаката, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна", каза той. По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

"KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна. И е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение.

Пропаганден ефект

Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот", добави той.

Колев уточни, че KillNet е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. "Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия", посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. "В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят. А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия", подчерта Колев.