В Силистра пристигна първият български електрически катамаран, изработен по поръчка на местната община. Плавателният съд бе посрещнат от новия кмет Александър Сабанов и неговия предшественик д-р Юлиян Найденов.

Корабът е изработен по проект "Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра". Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра.

Плавателният съд е оборудван с два електрически двигателя и може да развива скорост до 8.5 възла (около 15.742 км/час.) Капацитетът му е 23 пасажери и екипаж от двама души.

Снимка: Bulphoto

"Катамаранът вече е регистриран в "Морска администрация" - Русе като плавателен съд за сезонна употреба - от април до октомври. През зимните месеци той ще остане в частно пристанище", съобщи  зам.-кметът на община Силистра Тихомир Борачев пред БТА.

Снимка: Bulphoto

Той допълни, че партньорите от румънска страна са поискали удължаване на срока, до април следващата година, за построяването на хидробус тип "Амфибия", който също ще превозва пътници между двата дунавски града.

Проектът "Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" е част от политиката на община Силистра за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация. Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав.

Снимка: Bulphoto

Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.