Представители на парламентарно представените партии направиха първите си коментари, след като номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски върна папка с изпълнен мандат на президента Румен Радев, обявявайки проектосъстав на Министерски съвет.

От "Продължаваме промяната" и БСП потвърдиха, че няма да подкрепят правителство на партията на бившия премиер Бойко Борисов, а от "Български възход" обявиха, че ще вземат решение след обсъждане.

"Обявеният кабинет на Николай Габровски, който видяхме сега, само доказва, че това предложение за експертност в правителството е само един смокинов лист на вече договорени скрити коалиции. Както се вижда от голяма част от имената на експертите, те не са независими, а са от банките за кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на ДПС и на президента Радев. Вече много ясно виждаме, че има един много ясен, построен мост, между Банкя и президентството. И той вече не е само построен, а и добре скрепен", заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров пред БНР.

Той потвърди позицията на партията да не подкрепи кабинет, създаден с мандата на ГЕРБ-СДС.

"Имената в кабинета "Габровски" са от банките на модела, който ние като партия дойдохме да разградим. И не защото имаме против самите партии ГЕРБ и ДПС, а защото искаме българите да вярват, че за България име едно по-добро бъдеще и за да можем да го постигнем, трябва да променим този модел", коментира  Гюров.

Той припомни, че в миналото такива експертните кабинети са се проваляли точно по линия на независимостта им: "Моделът, по който е съставено това правителство, и хората, които са в него, не предвещават успешен мандат. ... Ние (ПГ на ПП - б.р.) ще бъдем единни в гласа против тази конструкция на кабинета "Габровски". Според председателя на ПГ на ПП т.нар. игра с кворума не е работещ вариант за излъчване на правителство. "Ако този кабинет е толкова експертен и независим, за да може да събере подкрепа, не виждам причина това да става през процедурни хватки", допълни Андрей Гюров.

Депутатът от БСП Иван Иванов също заяви, че личните му очаквания са, че проектоправителството на проф. Николай Габровски няма да бъде подкрепено в Народното събрание. "Причината е, че има достатъчно заявки от политически сили, включително и от БСП, че няма да бъде подкрепен кабинет с мандат на ГЕРБ", уточни той.

По думите му проф. Габровски наистина е направил опит да представи кабинет с експерти, които да управляват държавата. Част от тях са познати лица.

Иван Иванов заяви, че за него е изненада присъствието на имена, които в миналото са били свързани с БСП. Той допълни, че става въпрос за Меглена Плугчиева - кандидат за заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите и за Мартин Захариев - кандидат за министър на туризма, който е бил депутат от гражданската квота на БСП.

"Може би това е опит за толеранс и търсене на подкрепа от БСП. Доколкото ми е известно, двамата кандидат-министри към днешна дата не са правили опит за връзка с нашата парламентарна група, с ръководството на партията. Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет от нас няма как да бъде подкрепен", каза Иванов.

По думите му в Народното събрание ще стане ясно как ще се развие гласуването.

"ГЕРБ дадоха заявка, че ще разчитат на кабинет на малцинството. Може би са си правили някакви сметки, че ще намерят необходимата подкрепа, защото кабинет се избира с обикновено мнозинство", каза още депутатът от "БСП за България".

От формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход", обаче бяха по-предпазливи. От пресцентъра на партията съобщиха, че ще бъде взето решение след обсъждане на предложените от проф. Габровски министри. 

"Ние винаги сме заявявали, че на страната е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас, за да има такова - разбира се, при предварително ясни условия и правила", се посочва в съобщението на "Български възход".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък подчерта, че проектокабинетът на проф. Николай Габровски е високопрофесионален, равноотдалечен от политическите партии и е единствената възможност.

"Твърде висока е цената, която България би платила, ако този кабинет не бъде подкрепен. Тук идва ред на отговорността. Това е огромен шанс пред България", допълни Атанасова и подчерта, че е дошло време, в което следва хора с високопрофесионални качества да се обединят и да очертаят прогнозируем път за България.

"Хора, извървели своя професионален път и били на различни нива в различни администрации, включително служебни или редовни правителства, това не ги лишава от професионализъм. Нашата коалиция поставя на заден план интересите на партията. За нас по-важна е държавата. Ние си даваме сметка, че правим компромис с политическото представителство. В този кабинет има широк потенциал на професионализъм, вероятно всеки има своята биография, всеки в някакъв момент се е докоснал до една или друга политическа партия. Това е кабинетът на проф. Габровски. Не инсталираме никого, той имаше пълната свобода да създаде своя екип", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите й, ако политическите сили в парламента не разчетат първия мандат като шанс страната ни да продължи напред и не се лишат от егоизма си, то ГЕРБ - СДС няма да носят отговорност за това.