Първата среща на военния министър Красимир Каракачанов от преговорния процес със САЩ за придобиването на нов боен самолет ще е в средата на февруари в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ. Това стана известно от думите на министъра пред журналисти след като парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет F-16V, Block 70.

По думите на Каракачанов сроковете за преговори със САЩ не са конкретизирани. Специалистите казват 4 месеца, това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече, допълни той.

Парите за проекта са гарантирани през националния план за 2 процента от БВП, подчерта Каракачанов и определи като лъжа твърдението, че парите ще се вземат от средствата за пенсии. "Никой не знае дали самолетите ще струват повече. Това беше спекулация - че ще дадем 3, 4, 5 милиарда. Отклонението може да бъде максимум до получените до момента оферти, няма как да е повече. Нашата амбиция не е да стигаме до максимума на цената, която са ни предложили, а да я сваляме надолу. Към момента имаме уверение, че цената ще върви надолу, видяхте и съобщението на Белия дом, но не мога да кажа колко надолу, всичко е въпрос на преговори", обясни министърът.

Каракачанов подчерта, че няма натиск за избора на самолет. Той даде пример със срещите, на които е присъствал и на които е имало над 10 представители на Министерството на отбраната. "Ако е имало какъвто и да е натиск, това, ако не веднага, то един ден ще излезе. Натиск няма. Напротив, на тези разговори, на срещата, на която аз съм присъствал с помощник главния секретар, аз казах нашите съображения - ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява, сроковете на доставка и начините на плащане. И тук трябва да сте гъвкави", коментира Каракачанов. "Разговорите бяха ясни и директни от моя страна. Преди година и половина на тогавашния военен министър и на американския посланик съм казал в прав текст - аз докато съм министър на отбраната подпис под стар самолет F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал подобен начин на говорене. Аз смятам, че на нас ни трябва нов самолет", каза той.

Помолен да коментира отсъствието на президента от Народното събрание по време на дебатите за бойния самолет Каракачанов каза, че държавният глава има право да присъства в парламента, когато реши. Не е вярно обаче, че президентът е бил държан настрана, посочи министърът и допълни, че лично той няколко пъти е разговарял с Румен Радев по темата.