Позицията на българското правителство за ударите в Сирия е разумна и защитава българския интерес, посочи президентът Георги Първанов по БНТ. Той коментира, че не отркива съществени разлики между позициите на правителството и президента Румен Радев. Според Първанов, между държавния глава и другите институции има напрежение.

Относно КСНС, не трябва да забравят от двете страни на "Дондуков", че това е единственото място, където може да се съберат и да се разберат евентуално или поне да покажат, че работят еднопосочно, обясни Първанов.

"За никакво бягство от ЕС не може да става дума. Това, че има една сдържано-критична или по-скоро тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да подозираме президента, че иска да извади България от ЕС или от НАТО. Добрата, силната позиция трябва да се цени.

Без съмнение има някакво напрежение, но не мога да говоря за "война" като бивш върховен главнокомандващ. Очевидно е, че някой се опитва да провокира това напрежение. Няма нищо лошо, че предварително се съгласува и се приема една позиция по време на КСНС.

В един момент обаче, трябва да се приеме промяна в Закона за КСНС и изработената с консенсус позиция в този съвет при президента с участието на изпълнителната власт, на парламентаристите, да бъде задължителна за изпълнение", смята Георги Първанов.

Според него заявките за намаляване на привилегиите на депутатите са сиромахомилство. По думите му тази идея на БСП не показва визионерство, а по-скоро дефицит.

"Въпросът не е в това депутатите да ги направим бедни, въпросът е в това, че те да работят така, че хората да живеят по-добре. Да има по-добри закони. Прекалено в повече ми идват тези дебати. Помня дебатите, които сме имали навремето с Иван Костов по времето на правителството на Сакскобургготски. Мисля, че нивото там беше доста по-високо", посочи Първанов.

Във връзка с казуса със структурите АБВ в Благоевград, които са се присъединили към БСП, Първанов коментира, че това е един лош сценарий.

"Ще поздравя г-жа Нинова, че с този голям успех успя да прибере един отпаднал, отстранен от структурите на АБВ член. Нашата структура си функционира, работи добре", заяви основателят на АБВ. Според него този случай, който е бил раздухан в медиите, очевидно трябва да внуши, че монополът в лявото стои отново.