Тя обяви това в декларация от името на парламентарната си група за началото на новия политически сезон.

„Ако го отхвърлите, си е ваша воля – някой ден, когато управляваме ви, гарантирам, че ще стане факт“, обърна се тя към управляващите.

И продължи:

„Уважаеми дами и господа народни представители, ако правиш смели и категорични заявки, че искаш да промениш система, модел, да сложиш край на прехода и да поведеш държавата в друга посока, трябва да започнеш от себе си, да дадеш личен пример. Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава - знаем. Знаем ли всички, че сме обрасли с привилегии“.

Нинова уточни и какви точно ще са предложенията на левицата.

„Кой българин, освен политическият елит на страната работи на заплата, която зависи от ръста на средната работна заплата в страна. 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост“, заяви Нинова.

Тя попита колко души в България почиват над 70 дни и сама отговори - 240, колкото са народните представители.

„Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?“, възмути се лидерът на социалистите.

По-късно стана ясно, че БСП предлага депутатската заплата да бъде фиксирана на 2976 лева и да не се преизчислява на всеки 3 месеца в зависимост от средната за страната, съобщи "24 часа". В момента народните представители получават 3540 лева основна заплата, достигната след няколко преизчисления, след като в началото на мандата на този парламент те стартираха от 3210 лева.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна постигнатото от управляващите, обвини БСП, че си играят със страховете на хората и нарече неадекватни критиките на президента Румен Радев.