"Цепнатината в ДПС създава интересен момент - всички срещу Пеевски. Това може да доведе до формирането на технически кабинет с участието на Бойко Борисов, което означава ГЕРБ, част от ДПС и ПП-ДБ с идея на нова форма на сглобката и с цел съдебна реформа" - това коментира пред NOVA социологът от "Галъп" Първан Симеонов

По думите му има две хипотези за случващото се в ДПС. Едната е, че не изглежда да има сериозен конфликт: "Някакви хора се опитват да се легитимират чрез Доган, защото тече смяна на поколенията. Пеевски може и да е правил неща зад гърба му. Втората хипотеза е за сериозен конфликт, но съпредседателят държи ресурса на партията. Когато две крила в един и същи етнос започват да се карат, арбитър е митрополията".

"Решението Пеевски да е съпредседател на ДПС е на Доган. То е взето с убеждението, че ще бъде продължена линията на живота на почетния председател, за да бъде Пеевски негов наследник и партията да се отдалечи от Анкара. Пеевски обаче е прекалил в разчистването на хора, а те са отишли да се оплачат на Доган", допълни Симеонов.

Той изрази и мнение, че лидерът на ГЕРБ не е искал проектокабинетът "Желязков" да бъде приет и затова е бил толкова партиен.

Полигологът Стойчо Стойчев пък посочи, че въпросът защо Ахмед Доган е дал указания да не се подкрепя проектокабинетът на ГЕРБ-СДС остава без отговор. "Можеше да го направи седмици по-рано, когато течаха консултации. Доган сигурно казва много неща, въпросът е защо ги казва, каква е аргументацията. Центърът на власт в ДПС е г-н Доган, иначе Пеевски нямаше да се церемони да действа. Той усеща, че независимо от финансовия си ресурс, няма силите за това. С пари и влияние не се правят резултати", отбеляза Стойчев.

По думите му Доган има "трагична" история със своите наследници. "Започвайки от Гюнер Тахир, минавайки през Корман Исмаилов, Касим Дал, Лютви Местан и стигайки до Пеевски. Но трябва да оставим настрана цялата мелодрама. Фокусът следва да е върху причините Доган да даде препоръка да не се подкрепя кабинета на Желязков", смята политологът.

Политологът от Българския институт за правна инициатива Теодор Славев беше по-краен в тълкуванието си какво се случва в ДПС - според него "положението е бий ме, обичам те". 

"От няколко дни текат клетви във вярност, обяснения в любов, но също така и удари по кокалчетата, мръсни номерца. Пеевски е като изпълнителен директор на тази корпорация, който може да бъде сменен. Ако не е в ДПС обаче това ще е край на политическата му кариера", смята Славев. 

Той допуска, че в конфликта в ДПС става въпрос за пари. Освен това според него каквато и да е съдбата на съпредседателя и партията, ще има електорални щети. "Очевидно има спор и конфликт, който се решава през структурите, за чието управление тече борба. Те ще вземат решението и именно затова се говори за колективно начало. В тази битка обаче Доган ще победи", очаква политологът. 

Пред NOVA NEWS политологът Христо Панчугов изрази предположение, че разделението в ДПС не е породено по оста евроатлантическа-проруска ориентация. "Конфликтът тепърва ще се развива и ще има последици далеч отвъд предстоящите решения на парламентарната група. Какво ще се случи с партията е сериозен въпрос не само заради баланса, който държи ДПС, но и заради стабилната подкрепа от компактното етническо малцинство", смята той.

Факт е обаче според него, че в момента се руши имиджът на ДПС. "Без значение как ще приключи сблъсъкът, за партията няма позитивен изход, който да я върне в предишната позиция. Ако всичко това е по план или има сценарий, то той е изключително лошо замислен", допълни Панчугов. 

Що се касае до последните промени в конституцията, според Първан Симеонов е възможно Конституционният съд да върне правомощията на президента за служебен кабинет.