Слави Трифонов печели от това, че синхронизира различните езици на протеста. Трифонов печели и от това, че е нещо ново на политическата сцена, както и от това, че не присъства на протеста. Той прилича на ранния Борисов. Това каза пред БНТ социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

"Не вярвам напускането на началника на кабинета на Румен Радев да удари по имиджа на президента. Имиджът на държавния глава е сравнително стабилен през последните години. И в президентството може да има износване, но поне засега такива ремонти на кабинета му не са повлиявали. Повлиява конфликтът му с правителството", смята още той.

Симеонов коментира резултатите от последното проучване на социологическата му агенция.

"Тенденцията е една - и двете основни партии солидно загубиха от протестите. Голяма част от пълнолетните българи се ориентират към други опции. Големият губещ от това е ГЕРБ, но БСП също не е в най-добрата си кондиция. Обществото е по-скоро на страната на протеста. Ситуацията става все по-предизборна. От протестна преминаваме в предизборна ситуация. Двата основни електората - на ГЕРБ и на БСП, са шокирани. "Демократична България" вече взе своето от протеста. Патриотите излизат от първоначалния шок и са на ръба за влизане в парламента. Мая Манолова също е на ръба. Важен ще е финалният спринт", подчерта социологът.

Според него Цветан Цветанов ще се окаже нелеко изпитание не само за ГЕРБ, но и за "Демократична България", защото влиза в тяхното политическо пространство.

Симеонов не отрича възможността при определени обстоятелства Цветанов да се коалира с ГЕРБ.

"Живот и здраве, вратите между него и Борисов може да се отворят и някой ден. Цветанов може да вземе своя реванш политическата съдба на ГЕРБ да зависи от него. Борисов този път ще се опитва да остава. Поне засега неговата сметка горе-долу излиза - блокади вече няма, протестите вече са по-малки. Но цената за това удържане е, че резултатът на ГЕРБ спада, Борисов губи политическо бъдеще. С това протестът печели", каза още Първан Симеонов.