Мащабите на скандала с евтините жилища придобива все по-големи размери. Новините за замесените представители на всяка една от трите власти се превърнаха в ежедневие. Както те, така и оставките, а отскоро - и т. нар. "дългият отпуск". Кой печели, кой губи, какви са перспективите пред управляващи и опозиция?

На въпросите на Dir.bg отговаря политологът Първан Симеонов.

- Размести ли Апартаментгейт политическите пластове, как управляващите се справят с разгръщането на сагата и какво е нейното влияние върху избирателите, г-н Симеонов?

- Ние свикнахме да има постоянно скандали, но този е нов тип. Защо? Защото за пръв път от много време насам не стана скандал и контраскандал - БСП да обвини ГЕРБ и ГЕРБ да обвини БСП в същото. Този път възникна скандал, който като че ли предизвика напрежение вътре в ГЕРБ и това се усети най вече по близките им медии. И ГЕРБ позакъсня с контраудара по БСП от типа "и вие така".

Това е новото и това е проблем, защото по всичко личи, че може да има "ефект на доминото". Може да дойде момент, в който дори всичко да е наред, самото споменаване на цена и апартамент, купуване и площ, да звучи като - "всички са маскари".

Няма как случилото се да повлияе добре на избирателите на ГЕРБ. Цветан Цветанов остана шеф на предизборния си щаб, което означава, че той ще продължава да прави изборите. Това не е много добър атестат. На церемонията по представянето на листата им водещо лице беше Цветанов, който три дни преди това беше принуден да подаде оставка в парламента. ГЕРБ на тези избори ще имат една ахилесова пета в лицето на Цветан Цветанов. Прекалено нависоко е. Този път няма как да обясниш на избирателя - "БСП ни бие", и да го втвърдиш. Още повече, че г-н Цветанов за втори път в политическата си кариера влиза в едно изречение с "апартаменти". Как да го обясниш това - трудна работа.

Всъщност Борисов прави единственото възможно. Борисов се завърна на терена. Това е новото. Борисов го нямаше на терена - той беше международник. Върна се. Но от няколко дни ходи и открива военно училище в Плевенско, сам се заема с казуса с тютюнопроизводители, иска оставки...

Борисов е взел на ръчно управление тази кампания и ще се опита да я направи в кампания за себе си. Той явно е усетил, че трябва лично да се намеси, за да "извади мача". Не съм много сигурен, че ще се получи...

- Пряко засегнати са ръководители и от законодателната, и от изпълнителната, и от съдебната власт, но само Лозан Панов отказва да се оттегли. Защо?

- Наблюдаваме проява на т. нар. двоен аршин от прозападната общност у нас, която най-често подвига темата за върховенството на закона. Тази общност ще види един, а ще пропусне друг. Доколкото ми е известно, въпросното семейство, собственици на "Артекс", Мирянови са кумове на г-н Панов и неговата съпруга. По тази логика Лозан Панов не може да бъде изваждан от казуса. Според мен, след като се говори за всички други, ще трябва да се говори и за него. За добро или зло. Г-н Панов има своите обяснения. Но той и г-н Цветанов има своите обяснения, и г-жа Цачева имаше своите обяснения... Като сочим с пръст едни, трябва да сочим с пръст всички.

Съществуват опасност от "двоен аршин", а генерално от този скандал съществува втора опасност - след още някоя и друга седмица да се окаже, че самата идея, че имаш апартамент, е вече мръсна.

- Очаквате ли резултатите от проверките да бъдат оповестени преди изборите?

- Никой няма да ги чуе, каквито и да са. Обществото е вече толкова превъзбудено по темата, че каквото и да чуе, го подлага на съмнение. Това е обща девалвация. Аз не съм много голям оптимист за тези процеси. Но каквото политическият елит си е надробил, да си го сърба. Съжалявам. Едно нещо не мога да схвана - толкова ли е важно да живееш на някакво такова място, Боже мой! Но това е отделна тема...

В целия скандал се оглежда като цяло и недоверието на българина към хората с имоти, към имащите хора. Но имащите хора няма защо да се сърдят. Трябваше на този етап в България да няма такива големи социални и регионални различия, декласирани хора, които да разбират, че целият преход се случва за тяхна сметка. Това щом го има, няма на кого да се сърдят!

- В разгара на Апартаментгейт президентът Румен Радев свика КСНС за корупцията. Как се позиционира той в мозайката от предизборни сблъсъци?

- Повече от видно е, че корупцията е един от главните проблеми за сигурността в страната. Съществува такова понятие като национална мощ. Не може да има национална мощ там, където народът, меко казано, не е убеден, в това, което правят неговите водачи. Корупцията означава прояждане на политическата връзка народ - елит. Това прояждане е проблем на националната мощ, на националния имунитет. И в този смисъл, редно е поне да се адресира тази тема. А съвсем друг въпрос е, как това ще бъде използвано от различните лагери в политическия процес.

Президентът Радев се позиционира все по-активно в текущия политически дневен ред. Явно това неговият стил, видели сме го отдавна. И ми се струва, че около президента ще става все по-интересно в следващите месеци и години.

Президентът Радев отдавна се е заявил като последователен критик на управленския модел в момента. Това не е новина.

А въпросният Консултативен съвет за национална сигурност нека първо го видим какво ще реши и тогава да го коментираме.

- Разделение за евролистата, опасност от изтичане на гласове към АБВ и тяхната "Коалиция за България", а сега и обвинение от ГЕРБ към Корнелия Нинова за предложен подкуп от 30 млн. лв. на Михаил Миков. Ще овладее ли тлеещите скандали левицата?

- Повече от ясно е, че на левицата хич не й е лесно в тази ситуация. Ясно е, че имаше скандали, свързани с водачеството на листата за евроизборите. Къде е шансът? С говоренето за това кой да води листата, БСП обърна политическото внимание към това "кой води"... Защото, когато от сутрин до вечер се занимавахме с това "кой води листата на БСП", неминуемо много хора ще се запитат: "А кой води листата на ГЕРБ?" И ще видят г-жа Мария Габриел - прекрасен администратор, работи във важен ресор, какъвто е дигитализацията... Но във всеки случай не това е политическият вкус на българското общество в момента. Обществото иска ревизия, мисли все по-консервативно, все по-националистически, критикува Брюксел. И изведнъж ние му разказваме за дигитализацията... При това му го разказват хора с чужди фамилии. А това е неудобство и за самия премиер, който се опита да го обясни - "откъдето е жената, оттам е родата" и т.н.

Така че БСП парадоксално през спора "кой да води", вкара темата в едно поле, което е по-удобно за нея - полето на "водачите". Обратно - ГЕРБ не иска да прави кампания центрирана около водач, а около успешното председателство, около партията ГЕРБ, която побеждава, нещо, което се опитаха да направят с Цачева в стил "ние побеждаваме, нищо няма да сменяме".

Обратно - БСП иска да направи кампания, центрирана около личности, непартийни, граждански квоти, които доведоха на власт Румен Радев. В тази ситуация ми се струва, че БСП получава шанс. Спорът за личности е полето, в което БСП може да победи ГЕРБ. А тези полета са малко. Защото БСП трудно може да се покаже като по-морална от ГЕРБ, трудно може да се покаже като по-нова от ГЕРБ...

Това с "Коалиция за България" са политически хитрини, които правят проблем от време на време на големите партии. Но членовете на БСП си имат низови организации, те се срещат, говорят си, одумват това, което АБВ е направила, бесепарят е дисциплиниран човек... Може да се получи проблем, но не го надценявам.

А иначе в БСП назряват процеси, това се вижда ясно. Доста сериозен резултат имаше за Сергей Станишев за водач на листата им. Това означава, че набъбват процеси. И ако Нинова загуби евроизборите, тези процеси вероятно ще ескалират. Ако бие, ще бъде сериозна легитимация за нея. Много любопитна ситуация.

- Ще успее ли някой извън ГЕРБ и БСП да надскочи себе си на евровота? Има ли скрит печеливш от вече традиционно подранилата кампания?

- Първо се сещам за патриотите, защото те са най-любопитни. Много интересно е дали ВМРО ще успее да прескочи самостоятелно бариерата. Гледам резултатите на "Алфа Рисърч", на които имам доверие, и те показват ясно, че това не е невъзможна мисия. Ако стане, това ще е нова ситуация в политическото пространство в България въобще. Шансът за ВМРО се състои в личната харизма на Ангел Джамбазки. Ако те направят кампания, центрирана около личност - "Ето, издигаме най-успешния, най-харесвания български евродепутат", те ще спечелят. Ако не успеят да направят това, а остане разказът - "тези се разпаднаха", няма да успеят да прескочат бариерата.

Радан Кънев от "Демократична България" е по-печен политик, има необходимата прагматитност, за да е политик и е по-здраво стъпил на земята от другите там. С него те имат по-големи шансове от преди. Обаче колко да са големи? Като нищо могат да останат зад борда. Те предлагат още от същото - разделихме сe, за да се обединим, отстъпихме, за да дойдем пак...

- Очертаха ли се общонационални каузи за следващия ЕП, кои са те и кога важните европейските въпроси ще вземат водещата роля в предизборния дебат на България?

- Противно на очакванията, всъщност, на тези европейски избори ще говорим за Европа повече, отколкото на предишни европейски избори. По простата причина, че Европа вече е интересна. Преди няколко години тя беше един безинтересен административен процес - фиксиран, случил се, който не подлежи на промяна. И изведнъж се оказа, че всичко подлежи на промяна. И като нищо утре Европа вече може да я няма в този вид, в който си я представяхме допреди 2-3 години.

Ще има повече европейски разговори на тези избори.

Европа е разкъсана от противоречия център - периферия. Този пакет "Мобилност" е точно това - големите натриват носа на малките. Европа е разкъсана от противоречия Изток - Запад, тя все повече е разкъсана от противоречия либерали - консерватори.

Така че е нормално да говорим повече за Европа на тези избори. А че българските теми ще господстват, това е ясно. Но то не е само у нас така. Навсякъде европейските избори се възприемат като междинен тест за правителството. Така че няма драма.