"За момента двата казуса - с "Олимпик" и Търговския регистър, намират своето решение. По-големият въпрос е, че казус по казус продължава да се трупа напрежение в страната, което вероятно ще започне да кънти много по-сериозно наесен." Това каза в предаването "12+4" по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" в блицкоментар за извънредното заседание на парламента.

Според него, това заседание е "позитив за левицата", която определя дневния ред, но и сполучливо действие от страна на Борисов, който не я е "оставил да разказва за дълго време своята история" и е решил да вземе инициативата:

"От септември влизаме, на практика, в предизборен период за местните избори, които са доста важни и важните преди тях европейски избори. Отделно това, вече не сме в председателство, което означава, че ще има доста трусове в политическия живот не без помощта и на двете опозиции - БСП и извънпарламентарната либерална опозиция. Те ще се опитват, по всичко личи, да подклаждат напрежение, а, както се вижда, поводи въобще не липсват. Борисов ясно вижда това натрупване на напрежение и затова побърза да го предвари с бързото извънредно заседание по инициатива на БСП".

В страната има желание за промяна и то расте, но като цяло българите не искат нови избори, тъй като напрежението е спрямо целия политически елит, обясни Симеонов. По навик, хората се оглеждат за генерално нови опции.

При поведението на Борисов няма нещо ново в случая със свикването на извънредно заседание на НС, коментира Симеонов:

"Той действа както винаги - с оставки и с пари. Големият проблем на този тип действия е, че създават прецедент. Както и самият Борисов каза: "Ако помогнем сега на тези, ще трябва да помагаме долу-горе на всички". Когато вземеш държавата на ръчен режим на управление, в общи линии проблемът е, че всички очакват всичко от теб, всеки проблем е твой проблем и няма къде да се скриеш"

"Борисов съзнава, че това износва модела на управление на ГЕРБ и "ще трябва да измисля някакви нови приказки за наесен" - министерски промени или нов национален сюжет. Нещо трябва да измисли, защото наесен, струва ми се, всичките му противници в един глас, колкото и различни да са помежду си, ще се опитват, на базата на всички тези тягостни случаи, да повишат напрежението".

Според Симеонов, властта очаква напрежението и предсрочни избори са "малко вероятни". Той не изключва възможността за евентуални промени в състава на МС.

"Нямаме право да изключваме каквото и да било в тази ситуация. Проблемът тук е, че в обществото има едно базисно противоречие - политиката се възприема традиционно зле, но икономиката се възприема доста добре. Бих казал, че от 20 години насам не сме имали толкова добри показатели за това как хората възприемат икономиката. Това противоречие кара хората хем да искат промяна, хем малко да се боят от нея, защото промяната може да бъде хазартна - имаме какво да губим. Това предизвиква известен ступор в обществото".