"От вчера започнаха регистрациите в ЦИК на партии и коалиции за участие в тези избори. Днес вече имаме една партия, която е подала документи за участие в изборите, казаха от ЦИК. Попитана коя е подалата документи за регистрация формация, Матева отговори, че това е "Българско национално обединение".

"Във вчерашния ден Централната избирателна комисия проведе своята първа среща с Министерския съвет (МС) по въпроси, свързани с организацията на изборите. Господин Главчев ни увери, че ЦИК има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на изборите", съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от БТА. "Уточнихме някои въпроси, свързани с отговорностите на министрите, които с решение на МС от миналата седмица са определени да отговарят за различни дейности, като част от изборния процес", добави тя.

Нейкова и заместник-председателят на комисията Росица Матева дадоха първия редовен брифинг на ЦИК във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание (НС), насрочени на 9 юни.

Организацията на ЦИК започна още от момента, в който стана известно, че ни очакват два вида избори, независимо от това, че нямахме достатъчно информация дали ще са на една дата, или на различни дати, отбеляза Нейкова. Тя увери, че ЦИК прави всичко възможно да приема своите решения навреме, в някои случаи и преди сроковете по хронограма, така че да има достатъчно време всички избиратели и участници в изборите да бъдат започнати със своите права, задължения и организацията на изборния процес.

"В тези избори имат право да гласуват тези български граждани, които към изборния ден са навършили 18 години, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, не са поставени под запрещение, а за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) - отговарят на изискванията за уседналост, което означава три месеца преди изборния ден да имат регистриран постоянен и настоящ адрес в България или в друга държава членка на ЕС", отбеляза Матева. Тя уточни, че това означава към 9 март да имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или на друга държава членка на ЕС.

В изборите за членове на ЕП могат да гласуват и онези граждани на ЕС, които в България имат разрешено постоянно или продължително пребиваване и то е към дата 9 март така, както е за българските граждани. Те ще бъдат включени в избирателните списъци да гласуват, ако са гласували досега и са подали заявление-декларация, ако не са - могат да подадат това заявление в съответната община, на чиято територия е регистриран техният адрес, обясни Матева.

Тя добави, че българските граждани ще могат да гласуват и в двата вида избори в страната, както и във всички държави членки на ЕС и в секциите, които са разкрити в държави извън ЕС, в дипломатическите и консулски представителства. В останалите места в държавите, които не са от ЕС, българските граждани ще гласуват само в изборите за НС, поясни Матева. Тя уточни, че там ще бъдат изпратени само хартиени бюлетини и машини с бюлетини за гласуване в изборите за НС.

От 9 април, когато бяха издадени указите за насрочване на тези избори, ЦИК е приела повече от 25 решения, които уреждат организацията на изборите, съобщи Матева.

Снимка: БТА

Тя уточни, че по отношение на гражданите, които ще гласуват извън страната, предстои ЦИК да приеме решение, с което ще определи местата, в които ще се образуват избирателни секции. За информация на всички граждани, които в изборния ден ще бъдат извън страната, от 23 април ЦИК ще започне подаването на заявления през интернет страницата на ЦИК, а заявлението ще може да бъда подавано до 14 май, каза говорителят.

Матева припомни за проведените консултации за съставяне на районните избирателни комисии (РИК). Ще бъдат назначени 31 РИК и за двата вида избори, като от представените в ЦИК документи от областните администрации, вече са постъпили всички документи. Постигнато съгласие за съставите на РИК при преговорите имаме за седем районни комисии, за останалите 24 ЦИК ще прецени как да назначи съставите и по-скоро - ръководството на тези състави, обясни Матева.

Тя съобщи, че ЦИК са получили информация от печатницата на Българската народна банка, че вече разполага с допълнителна машина, с която ще могат да бъдат осигурени ролките за хартията за машинно гласуване с шпула половин инч - така, както е съгласно изискванията на производителя.

От вчера започнаха регистрациите в ЦИК на партии и коалиции за участие в тези избори. Днес вече имаме една партия, която е подала документи за участие в изборите, каза Матева. Тя припомни, че ЦИК в своето решение е дала възможност на онези партии и коалиции, които ще участват и в двата вида избори, да представят една обща подписка от избиратели в изборните книжа.

Попитана коя е подалата документи за регистрация формация, Матева отговори, че това е "Българско национално обединение".

На въпрос кои са министрите, с които ще работят за организацията на изборите, Матева каза, че на вчерашната среща са присъствали служебните министри и един или двама зам. министри. "От тези министри, които са посочени в решението на МС, с което е определен за координатор и министър Гвоздейков, бяха министрите на финансите, на външните работи, на регионалното развитие, на електронното управление, на транспорта, зам. министър на вътрешните работи", каза Матева. Тя добави, че срещата е била ползотворна.

Наличните в Централната избирателна комисия (ЦИК) флаш памети са годни за използване на предстоящите избори, се посочва в писмо на Министерството на електронното управление до ЦИК, което беше докладвано по време на днешното ѝ заседание.

Писмото от Министерството на електронното управление е в отговор на запитване на ЦИК за съдействие за проверка на техническата годност на флаш паметите, с които комисията разполага. От министерството информират, че максималният жизнен и функционален цикъл не е достигнат и наличните в ЦИК флаш памети са годни за използване на предстоящите избори за членове на Европейския парламент и за народни представители.