Националният изпълнителен комитет на НФСБ изпрати поздравителен адрес до президента на Украйна Петро Порошенко и православните християни в страната по случай провеждането на Обединителния събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква в Украйна, съобщиха от пресцентъра на партията.

В писмото НФСБ изразява надежда, че "този свещен акт ще донесе единство и ще укрепи вярата и сплотеността на христолюбивия народ на независима Украйна". Като отбелязват, че част от този народ са и стотици хиляди души с български етнически произход, чиито интереси украинската държава и лично Порошенко са се ангажирали да защитават.

"Ние, българите, в миналото също извървяхме дълъг път, съпроводен с много трудности и борба, за да възстановим незаконно отнетата автокефалия на Светата Българска Православна Църква. И нас плашеха със схизма и отлъчване, и при нас външни сили, водени само от своите имперски интереси, се опитаха да използват Вярата, Църквата и отделни свещенослужители за натиск и репресии. Православният български народ и достойните негови свещеници и архиереи устояха и защитиха Светата БПЦ. Сигурни сме, че същото ще се случи и в Украйна!", завършват писмото си от НФСБ.

Поздравителният адрес е подписан от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.