От левицата искат преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. Лидерът Корнелия Нинова заяви, че немалка част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване и това най-много се отнася за  пенсионерите.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лева, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лева. Разликата я виждате. Над 1,3 млн. пенсионери, а това е над 60 % от общия им брой, са с пенсии под границата на бедност", подчерта тя.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че безспорно трябва да се повишат доходите на пенсионерите, но демагогията и популизма са изместили експертността и такива промени крият риск за пенсионната система. Според управляващите предложението на БСП нарушава принципа на пенсионно-осигурителния модел.

"Мобилизирайте бившата червена номенклатура и настоящата червена олигархия да върне заграбеното от българския народ и пенсиите ще скочат двойно", намеси се пък Спас Гърневски от ГЕРБ.

Депутатът, който е известен и като поет, дори изрецитира стих:

"Партията вее демагогски знамената,
че е честна, социална справедлива,
но поразровиш ли й ти делата, ще видиш,
че е нагла, арогантна и особено крадлива".


Манол Генов от БСП му отвърна, че предметът на дебатите е Кодексът за социално осигуряване, а не неговото творчество "преди или след 10 ноември".

"Тук говорим за социални въпроси. Говорим, че хората нямат пари да си купят дърва, нямат пари да се качат на автобуса, нямат пари за лекарства. Тази част на залата ги унищожава с грешните си решения", обърна се социалистът към колегите си от ГЕРБ.

Николай Александров от "Обединени патриоти" пък обвини БСП в популизъм, тъй като в миналия парламент не подкрепиха увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, а сега предлагат преизчисляване.

"Крадете идеите на "Обединени патриоти", заяви той.

До гласуване обаче не се стигна, защото времето беше изчерпано.

Междувременно социалната комисия одобри на първо четене проектопромяната на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за двустепенно увеличение на минималната пенсия. Предвижда се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г.