Парламентът в Скопие започна дебатите по промените в конституцията на страната, но заседанието беше прекратено и те не бяха гласувани. Старт беше даден само на дебатите, но те могат да продължат и до 10 дни, след което ще бъде насрочено и гласуването.

Приемането на промените в конституцията на страната се извършва в три фази, като две от тях изискват мнозинство от 80 депутати от 120-те членове на парламента на Северна Македония, предава кореспондентът на БТА.

С 80 гласа трябва да бъде гласувано и предложението за необходимостта от промяна на конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно заседание. Дебатите могат да продължат до 10 дни, след което ще бъде насрочено и гласуването. Опозицията в Северна Македония отказва да подкрепи промени в конституцията "под български диктат".

Дали в парламента на страната ще бъде постигнато необходимото мнозинство от две трети, предстои да стане ясно при гласуването в тази първа фаза на промените в основния закон на страната.

Днешното заседание започна с час закъснение и с единствената точка в дневния ред - конституционните промени.

Внесените от правителството текстове предвиждат включването на българите и още пет "части от народи" в преамбюла на конституцията. Приемането на промените е задължително условие за свикването на втората междуправителствена конференция между ЕС и Република Северна Македония и започването на преговори за присъединяване на страната към съюза.

"Предложението за промяна на конституцията има само една връзка и мотив - влизане в Европейския съюз, което искат голяма част от гражданите, а конституционните промени, които са пред нас, не застрашават нито един въпрос на македонската идентичност", посочи премиерът Димитър Ковачевски.

"Ние трябва да бъдем европейска държава заради самите нас", каза той.

Нашето македонско предложение се основава на европейското предложение и споразумение от 2022 г. Написано е тук, в Скопие, подкрепено е от ЕС и САЩ. Отхвърлям неверните тези, че има диктат от когото и да било за каквото и да било, продължи премиерът.

"Имаме подходяща рамка за преговори, няма нови изисквания, а двустранните въпроси не са пречка и няма да бъдат допълнително свързани с изпълнението на общите стандарти.

Изпълнявайки задълженията, поети от европейското предложение миналата година, ние твърдо знаем, че няма да има ново вето, от никого и за нищо", посочи Ковачевски. Предложението за промяна на Конституцията, по думите му, е резултат от продължили с месеци, напълно открити, прозрачни, експертни и политически дебати, предава БТА.

Предложените промени в конституцията се отнасят само до добавяне на части от народи в преамбюла и в членове 49 и 78 от конституцията, когато се изброяват частите от народите, живеещи в Република Северна Македония, уточни премиерът.

"Добавят се части от народи, но недвусмислено се изтъква първичната конституционност на македонския народ, както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ спрямо другите народи, а в този контекст и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че добавянето на други нации застрашава македонския народ? Промените в конституцията не застрашават македонската идентичност", каза премиерът.

"Това е напълно ясно и трябва да е ясно на всички. Днес, когато погледнете улиците, виждате, че е мирно и че гражданите очакват умно и смело решение. Държавата се изгражда като мултиетническа функционална демокрация, която практикува европейските ценности, общество, което гарантира равни права и задължения за всички етнически групи, т.е. граждани. Пътят към ЕС е гарантиран. Гарантирането на човешките права на всички е наша ценност, на нашето общество. И това също е важно за Европа, особено днес, когато сме изправени пред нестабилност на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме стабилност", отбеляза Ковачевски, който добави, че ЕС е най-големият донор и инвеститор в Северна Македония.

Ковачевски припомни, че до 2006 г. Република Северна Македония е била "рамо до рамо" с Хърватия, но политиците в Северна Македония са изолирали страната, а Хърватия вече е член на ЕС.

"Това не бива да се случва отново. Днес не трябва да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия. Да запазим младите. Те не напускат страната заради конституцията, а заради нуждата да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Искаме ли да продължаваме така или към по-добър живот, справедливост и правова държава, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста държава, повече ред, повече отговорност от политиците или равни възможности за всички? Отговорите са кратки - да! Трябва да достигнем до членството в ЕС в най-кратки срокове. Не губим нищо чрез този процес, само бъдещето става по-добро със сигурност. Нека в тези наши животи бъдем част от ЕС", каза Ковачевски, аплодиран от депутатите от управляващата коалиция и албанския блок. По време на изказването му част от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напускаха пленарната зала.