С две години се удължава срокът за регистрация на кладенците, прие на първо четене парламентът с промени в Закона за опазване на околната среда.

Измененията са внесени от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предвид създалото се напрежение в обществото през последните няколко седмици във връзка с регистрацията на кладенците и усложнената епидемиологична обстановка.

Крайният срок за подаване на заявления в басейновите дирекции за управление на водите за регистриране на водовземни съоръжения изтича на 27 ноември т.г. Във връзка с епидемиологичната обстановка и с цел предотвратяване струпването на хора за подаване на заявления се предвижда срокът да бъде удължен до 28 ноември 2022 г.

В този срок заявления трябва да подадат собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистъра по Закона за водите. Същото се отнася и за собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности, разположени в границите на населените места и селищните образувания, за които до 27 ноември 2018 г. не са подадени заявления за вписване в регистъра.

Депутатите ще имат три дни за предложения между първо и второ четене на промените в Закона за опазване на околната среда.