Парламентът ще изслушва премиера в оставка Кирил Петков и енергийния министър в оставка Александър Николов за газовите доставки. Те трябва да информират депутатите осигурено ли е синьото гориво и на каква цена ще го получаване. Искането за изслушването в пленарната зала беше на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Преди ден на брифинг на партията той обяви, че липсва всякаква яснота по газовите доставки, както и за разтоварването на двата танкера с американски втечнен газ. По думите пък за втория кораб не се знаело абсолютно нищо, нито дали е пристигнал и кога. Изслушването ще бъде първа точка в програмата на парламента за четвъртък, 7 юли.

Междувременно от ДПС настояха за изслушване на Кирил Петков и Асен Василев за орязаните от Европейската комисия евросредства по Плана за възстановяване. Двамата да отговорят как ще се реорганизира планът - дали парите по всички проекти ще бъдат намалени, или пък някои проекти ще отпаднат. Искането отправи в изявление от името на парламентарната група Джевдет Чакъров.

"Асен Василев и Кирил Петков да дойдат за изслушване и да информират как ще се реализира планът и защитен ли е бил националният интерес при преизчисляване на средствата, за да има най-накрая да има информация. "Германия ще получи допълнително средства, а на България, най-бедната в Европа, се намаляват с 578 млн. евро. Въпросът е защо от МФ и от правителството нямаше никаква инфо в каква посока върви това преизчисление за България и защо научихме такива важни факти от външни източници, на финалната права?", попита депутатът от Движението.

"Да се дадат отговори, няма никаква информация участвал ли е министърът на финансите в обсъждане на редуцирането, защитавал ли е националния интерес, имало ли е възможност средствата да се запазят", изреди въпросите депутатът от ДПС.

"Имахме достатъчно и предостатъчно много време всичко това да бъде преосмислено", добави той. "За съжаление, България губи над 1 милиард лева, но Германия ще получи допълнителни средства, защото има министри, има правителство, които защитават техните национални интереси. А кой защитава нашите? Видно е, че няма кой да ги защити", заключи депутатът от ДПС.

Той отбеляза, че до момента само България не е получила нито един лев, а министърът на иновациите Даниел Лорер вече обяви, че е открил първа процедура по програмата за икономическа трансформация на стойност 260 милиона, посочи Чакъров. "Отново се стартира работа на сляпо, на парче, без концепция, както работи това правителство през миналите 7 месеца", установи Джевдет Чакъров.