Парламентът прекрати правомощията на депутата от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Георги Гвоздейков. Той е подал заявлението си за напускане на Народното събрание на 14 юли, предаде БТА.

Предсрочното освобождаване от парламента на Гвоздейков бе подкрепено от 111 депутати "за", 29 бяха "против", шестима гласуваха с "въздържал се".

"Уважаеми г-н Гвоздейков, желая Ви успех в начинанията занапред", заяви временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов.

В пленарната зала народните представители дискутираха защо Гвоздейков си подава оставката. Николай Дренчев от ПГ на "Възраждане" предположи по какъв нов професионален път ще поеме Гвоздейков. Това породи дебат в залата.

"Той ще поеме създаването на вертолетната служба за спешна помощ. Това е една нова служба, която тепърва ще се създава и в някакъв момент всеки български гражданин ще разчита на нея. Това е изключително голяма отговорност и аз, като представител на опозицията и пилот, не бих се доверил особено на решението, което МС ще вземе в 12 без 5 за създаването на тази служба", посочи Дренчев.

Председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че "никой не трябва да бъде държан насила" в парламента. "Ще следим с огромен интерес развитието на г-н Гвоздейков", каза той.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС запита: "Дали има още някой в тази зала, който трябва да го трудоустроим преди извънредните избори, което е пряко свързано с Плана за възстановяване?".

Димитър Недялков (ПП) заяви, че се е убедил в качествата на Гвоздейков и заяви, че е убеден, че колегата му ще се справи с бъдещите начинания. Настимир Ананиев (ПП) определи Гвоздейков като "страхотен човек" и "професионалист" и му пожела успех.

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че след като в пленарната зала се е заформил дебат по темата с оставката, е редно самият Гвоздейков да излезе и да каже какви са неговите мотиви за това. Джейхан Ибрямов (ДПС) също призова Гвоздейков да аргументира оставката си.

Филип Попов от ПГ на "БСП за България" напомни, че се обсъжда оставката на депутата, а не неговите "бъдещи трудови планове".

Последваха още няколко изказвания за евентуалните професионални качества на депутата от ПП, а председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска 15-минутна почивка.

След прекъсването на заседанието депутатите продължават с дебата по оставката на Гвоздейков.