Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две. Без спорове пленарната зала одобри промени в Правилника за организация на дейността на Народното събрание по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Така ще има две комисии - правна и такава само по конституционните въпроси. 

В 47-ото Народно събрание също имаше комисия по конституционните въпроси, но тя беше временна. Нейният председател беше съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. През април от ИТН му поискаха оставката от председателския пост с обвинението, че от създаването й през февруари не е провел нито едно нейно заседание.

Аргументът на Атанасова за отделна комисия днес бе, че при запазване на старото положение правната комисия е затрупана с работа, защото през нея минават всички законопроекти.

"Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на една допълнителна Комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако Народното събрание реши да прави такива", каза от трибуната Атанасова.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ подчерта, че решението е било взето със съгласие между всички председатели на парламентарните групи.

Тя посочи също, че в бъдещата Комисия по конституционни въпроси може да се разглеждат и въпроси, свързани с отнемане на депутатски имунитет, ако има такива искания, както и въпроси относно концепцията за развитие на правосъдната реформа.

Десислава Атанасова предложи конституционната комисия да е разделена между групите на паритетен принцип, а правната да си остане на пропорционален, според големината на отделните парламентарни групи.

 

 

"Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за конституционна реформа, които различните политически партии в събранието заявяват, че имат", коментира по-късно депутатът от ДБ Атанас Славов. "Да започне разговорът - това е основното", допълни той. По думите му България най-накрая трябва да си свърши работата като държава членка на Европейския съюз и да извърши необходимите промени, за които получава постоянно препоръки от различни институции.

Нашите приоритети са насочени към структурна промяна във Висшия съдебен съвет, намаляване мандата на главния прокурор, възможност за неговото предсрочно освобождаване, припомни депутатът. Славов посочи, че идея, за която според него има съгласие във всички, въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Не мисля, че сред политическите партии, представени в парламента, има някакви нагласи за президентска република, заяви Славов в отговор на въпрос дали е възможно чрез комисията да се прокара такава идея. Личната ми позиция и тази на "Демократична България", че президентската република не е решение на проблемите на държавата, а точно обратното - укрепването на парламентаризма, на парламентарното управление, посочи Славов.

Предстои по-късно народните представители да сформират 25 постоянни парламентарни комисии, чиято бройка бе утвърдена от пленарната зала с измененията в Правилника.