На извънредно заседание във вторник (11 юли) парламентът ще гласува кандидатурите за управител на НЗОК, съобщи в края на петъчния  пленарен ден председателстващият заседанието Росица Кирова, която прочете разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Заседанието ще започне в 13:00 часа.

Две са кандидатурите за ръководител на Здравната каса - Иванка Динева, издигната от ГЕРБ-СДС, и Жени Стайкова - от "БСП за България". От ПП не излъчиха своя номинация, а от "Възраждане" оттеглиха кандидата си.

Решението коя от двете ще оглави касата до март 2025 г., управлявайки и разпределяйки 7 млрд. лв. към здравните заведения, ще се вземе от обикновено мнозинство в пленарната зала.

Юрист срещу медик  - така изглежда състезанието за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Жени Стайкова и Иванка Динева бяха изслушани в четвърнък в парламентарната здравна комисия, където представиха приоритетите си.

Стойността на клиничните пътеки в здравеопазването да се определя от резултата от лечението, а не от включените в тях дейности - за такъв механизъм се обяви проф. Жени Стайкова.

Ако бъде избрана за управител на Здравната каса,тя ще настоява за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разходите на обществения фонд - към намаляване на разходите за болнична помощ и увеличаване на тези за профилактика и дейности извън болниците до средноевропейските им стойности. Кандидатът на БСП е против премахването на клиничните пътеки, но за промяна на начина за остойностяване. "Тъй като този вложен финансов ресурс трябва да корелира с резултата от лечението, а не с медицинските дейности".

Другият кандидат Иванка Динева, която е бивши директор на столичната Здравна каса, представи като свой приоритет създаването на приемна за пациенти, в която да се решават проблеми, свързани с лечението им.

Тя представи и седем краткосрочни цели. Сред тях - завършване на преговорите със съсловните организации, осигуряване на спокойствие за лекарите и медицинските заведения, както и доближаване на здравния фонд до пациента.

"Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че лично ще осъществявам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със служителите".