В пълна готовност сме за посрещане на новите депутати в 49-ото Народното събрание (НС), заявиха от пресцентъра на парламента пред БТА.

Днес държавният глава Румен Радев подписа указ, с който свиква първото заседание на 49-ото НС на 12 април (сряда), след проведените предсрочни парламентарни избори.

В тези два месеца от разпускането на законодателния орган, в сградата не са правени ремонти. Всички зали са основно почистени и подредени. Направена е и профилактика на системата за гласуване, разказаха от пресцентъра на НС.

Днес се подготвят поименните карти за гласуване, след като списъкът с избраните депутати беше обявен от Централната избирателна комисия в събота.

Най-възрастният народен представител и в 49-ото Народно събрание събрания е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). И този път той ще удари звънеца на първото заседание. Ще бъдат поканени дипломатите, съобразно списъка от предходното Народно събрание. Тогава, след среща, партиите решиха посланиците на Руската Федерация и Беларус да не бъдат канени на откриването му, заради войната в Украйна.

Веднага, след като прекрачат прага на знаковата сграда с надпис "Съединението прави силата", народните избраници ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание, клетвения лист, ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване, справка за администрацията на парламента с телефони. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации.