Има много основания да се преосмисли политическата система у нас. Слави Трифонов предложи организирането на референдум за въвеждането на президентска република, но за съжаление не обясни нищо повече от това. Защото президентска република е Русия, Беларус, но също така САЩ и Франция, което са два различни полюса. Но това, че дебатът за промяна на политическата система в България беше отворен от ИТН е положително явление, каза политологът Слави Василев.

Изборите в неделя отново ще покажат, че политическите партии няма да могат да формират консенсус и няма да успеят да излъчат правителство, прогнозира Василев. Според него дори и да се стигне до редовно правителство, то ще бъде с кратък хоризонт на управление, защото парламентарната форма на управление, където политиките се градят въз основа на консенсус между политици е неудачна за България.

  • Полупрезидентска република. Какво означава това?
  • Какво би мотивирало подкрепа за въвеждане на президентско управление?
  • Алтернативната идея на Слави Трифонов ще помогне ли на ИТН да влезе в 48-то Народно събрание?

Отговорите на Слави Василев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Слави Василев е политолог, завършил международни отношения в Бостънския университет, САЩ. Работил е в американския Конгрес, а по-късно и като главен експерт в кабинета на президента Румен Радев.