Между шест и осем партии е много вероятно да има в следващото Народно събрание, показва национално представително проучване на. Според социолозите ГЕРБ стават първа политическа сила, водейки "Продължаваме промяната" с близо 10%, а "Възраждане" изпреварва "Демократична България" в борбата за петото място.

Изследването е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

ГЕРБ-СДС получава 26,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват, а "Продължаваме Промяната" - 16,8%. На трето място се подрежда ДПС с 12,6%, следвана от "БСП за България" - с 10,8%.

"Възраждане" се нарежда на пето място с 10,5% гласове, а "Демократична България" получава 8,0%. "Има такъв народ" получава 4,5% подкрепа, а "Български възход" - 4,2%.

Снимка: "Екзакта Рисърч Груп"

Според изследването на "Екзакта Рисърч Груп" 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват. Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели, живеещи на територията на България. Жителите на София и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват в сравнение с жителите на малките градове и на селата, показва още проучването.

Известни притеснения от машинното гласуване са заявили, че изпитват 16,8%, добавя БТА.

С преференции възнамеряват да гласуват 23%, като това са по-често хора с висше образование, избиратели на "Демократична България", на ГЕРБ, на "БСП за България" и на "Възраждане". Преференциалният вот е предпочитан от избиратели на партии, които са сигурни участници в следващия парламент и пред които не стои въпросът за кого да гласуват, а как да допринесат за това в парламента да попаднат повече хора с качества.