Депутатите гласуваха да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с американската компания Gemcorp и IP3 Corporation за развитие на българската енергетика.

 

Проекторешението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 160 депутати, само петима бяха против, а 11 се въздържаха.

Комисията ще се състои от 14 народни представители, съставена на паритетен принцип с по двама народни представители от парламентарна група. За председатели бяха предложени Десислава Трифонова от ПГ ГЕРБ-СДС и Емил Георгиев от "БСП за България". Емил Георгиев бе избран за председател със 103 гласа "за", десет - "против" и шестима - "въздържали се".

В рамките на един месец комисията ще анализира съдържанието, страните и предмета на договора, а след това ще изготви доклад за установените факти.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов и какви са параметрите на въпросния меморандум. Тя отбеляза, че допълнителни въпроси са се натрупали във времето, в което проектът на решение престоявал в нечие шкафче.

"Трябва да има достатъчно информация за това какъв е предметът на този меморандум и с какво България ще бъде задължена по него", добави Атанасова и отбеляза, че дори управляващото мнозинство, което първоначално се е похвалило с неговото приемане, впоследствие се е отрекло от този меморандум, наричайки го "паметна бележка".

Чрез меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation се постига принципно необвързващо разбиране за съдействие между българската държава и двете компании за развитие на българската енергетика. Документът обаче удари сериозно по репутацията на кабинета, заради твърдения, че зад "консорциума", от който се очакват инвестициите, стоят руски олигархични капитали. Кирил Петков допусна, че правителството може да се откаже от меморандума, ако тези подозрения се оправдаят. А опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС използва повода за атака срещу властта и поиска временна парламентарна комисия да проучи меморандума. Предложението влезе в пленарната зала днес, но дебат по същество изобщо не се проведе.