След като вчера няколко души бяха ранени, а снощи униформените изтласкаха със сила протестиращите, тази сутрин парламентът осъмна с безпрецедентна охрана. Новите заграждения са хванати със скоби. Отцепен е голям периметър около парламента. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който тази сутрин дойде лично пред НС да поздрави полицаите за работата им вчера, беше лаконичен пред журналисти:

„Кои са извънредните мерки?”

Той отказа коментар за полицейско насилие при сблъсъците. Каза само, че когато се извършат съответните проверки, ще се направят съответните изводи.

Вижте снимки от вечерния протест >>

Междувременно МВР съобщи, че 23-ма души са задържани след вчерашния протест за хулигански прояви и неподчинение на полицейски разпоредби.

В 9 ч. днес пред парламента започнаха да идват протестиращи.
В 11 ч. пристигнаха и "Ранобудните студенти".

Студентът Ангел Златков заяви, че протестът ще продължи и днес с жива верига около Народното събрание, предаде "Фокус".

Полицията задържа междувременно мъж, уцелил с 20 яйца за “гладните депутати” сградата на парламента, предаде БНТ. Мъжът се казва Владимир Руменов.

Около обяд сайтът NOрешарски съобщи, че във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ са влезли полицаи.

"Завардили са двата входа на двора на Факултета и не не пускат без карта. Двама полицаи са нахлули във фоайето на ФЖМК и са снимали присъстващите!"

Вътре в НС

Премиерът Пламен Орешарски дойде в парламента, но отказа коментар.
Лидерът на БСП Сергей Станишев също отказа да говори пред журналисти.

Цецка Цачева от ГЕРБ бе възмутена от плътната ограда около Народното събрание.

"Не студентите окупираха Университета. Депутатите окупираха парламента, за да бъде поставена тази нощ, между 12 и 1 ч. плътна ограда, която ни отделя от хората. От кого се крият управляващите", каза тя.

Социалният министър Хасан Адемов коментира пред БНТ, че е притеснително и тежко да се работи в условията на протести. Трудно се излизало и влизало от парламента, но нямало как държавата да престане да действа.

"Начинът, по който работи правителството, трябва да даде отговор и на някои от исканията на протестиращите", каза министърът и напомни, че лекари, животновъди и други съсловия предявяват искания.

Външният министър Кристиан Вигенин пък оприличи в профила си във Facebook вчерашния протест около парламента с филма "Екзорсистът".

"Като чета новините, се сещам за филма "Екзорсистът" - пет месеца гоним бесовете и те все се връщат, за да тормозят България. Не се отказваме, защото вярваме в мисията си - да гарантираме демокрацията, свободата, солидарността, справедливостта, свободната конкуренция в икономиката, социалната отговорност в управлението на държавата. Няма да успеят престъпните сценарии, скалъпени в лъскави офиси, нямаме право да отворим път на агресията и посредствеността", смята Вигенин.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов обясни пред Нова телевизия, че протестът бил малоброен - “много малка група от 300 човека не може да олицетворява новия морал”.
Според него парламентът ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност.