На фона на обиди кой е невменяем, кой предател или чалгар, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., които предвиждат да има великденска добавка от 75 лв. за над 500 000 пенсионери. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 145 народни представители. Двама от ПП-ДБ бяха "против", а останалите 26 от парламентраната група се въздържаха. 

В текста се посочва, че ще се осигурят средства в размер на 40 млн.лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин, във връзка с предстоящите великденски празници, ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Предложените от "Възраждане" промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. еднократната великденска добавка да е от 100 лв. за всички пенсионери, бяха отхвърлени.

Обвинения за невменяемост

Гласуването бе предшествано от дебати, белязани от разменени реплики за невменяемост между нечленуващия в група депутат Радостин Василев и Искрен Митев от ПП-ДБ.

След като Тошко Йорданов от ИТН заяви, че от ПП-ДБ са "жалки, долни, вредни популисти", думата взе Искрен Митев от парламентраната група на "Продължаваме промяната - демократична България: 

"Искам да направя реплика на ГЕРБ, защото на чалгарите в парламента няма смисъл да отговарям, те така или иначе ще изчезнат. Но по времето на ПП минималната пенсия се вдигаше със 110 лева на година, докато по времето, когато управляваха ГЕРБ - с 10 лева на година. Средната пенсия - 8 лева на година при управлението на ГЕРБ, 167 лева на година при ПП.

От ГЕРБ казвате, че сте имали отношение към хората. Имате, но към вашите - към тези, които назначавахте, от които взимахте рушвети, за да строите техните проекти и всички хора, които облагодетелствахте и направихте зависими от вашите схеми, а днес ви поддържат на власт. Това, че държахте толкова много хора на просешка тояга, ви изкара от политиката. Това направи така, че никога повече няма да можете да управлявате самостоятелно и станахте армията на Делян Пеевски. Колкото и голяма да е групата ви в НС, хората никога няма да ви оставят да управлявате заедно и затова ще трябва да си правите подкрепящи проекти като партия "Възраждане" и чалгарите от ИТН".

Гроздан Караджов, ИТН

Снимка: БТА

Гроздан Караджов от ИНТ репликира, че "на трибуната излизат простаци, които говорят откровени простотии". Той се обърна към Искрен Митев, който се завъртя със стола си с гръб към трибуната, докато говореше Караджов, с въпрос "Може ли да ме погледнете или нямате доблестта?"

"Нямате, защото чалгар е този, който употребява тази дума тук от трибуната. Това е чалгата - да си завреш лидера в стаята на ДПС да пие мазно кафе, да седиш в скута на Бойко Борисов, да те носи на вълните на Конституционната реформа, дето не става за нищо. Чалгарите сте вие и понеже във вашето съзнание жестоко тежи това, че сте най-новата чалга в българския политически живот, затова си позволявате да обиждате останалите. А продажници са тези, които лъжат народа си, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС, и след това пият мазното кафе при ДПС, за да го гушнат и пренесат през бурните води, защото му се клатят краченцата, защото няма политическа сила, неграмотен е и не може да управлява страната", заяви още Караджов от трибуната на отиващия си 49-и парламент.  

Светослав Тодоров от "Възраждане" пък пусна запис, в който се чува Искрен Митев да казва: "Не, Бойко, ние не се разбираме, защото българите не сме прости и виждаме лъжите ти. 12 години ни лъга и продължаваш да ни лъжеш". Микрофоните му обаче бяха изключени и той уточни, че записът завършвал с думите: "Не, Бойко, ние никога няма да се коалираме с теб". 

На което Искрен Митев отвърна, че подвикванията на опозицията били аплодисменти за него. "Г-н Караджов доблестта, истината и достойнството са нещо, за което вие няма как да говорите тук, защото отдавна сте ги продали", заяви депутатът и добави: 

"Към представителя на "Възраждане", който уважавам защото е бксьорче момчето, той е борец, ще кажа - това клипче съм го поставил там, защото нося отговорност за думите си и с ГЕРБ винаги ще бъдем като вода и олио. Никога няма да сме заедно поради ясната причина, че имаме различни ценности и направихме така, че вместо да им служим в тази зала, както правите вие, ние направихме така, че те ни подкрепиха и направихме България достойна европейска държава."

Радостин Василев, на свой ред, направи процедурно предложение, във връзка със същността на понятието невменяемост според НК: "Когато поради умствена недоразвитост или продължително или краткотрайно разстройство на съзнанието лицето не е могло да разбира свойството или значението на извършеното или да ръководи постъпките си".

Василев каза на депутатите, че нямат право да се сърдят на Кирил Петков или Искрен Митев и да им се търси отговорност. "Те не дължат обяснение защо са луди", каза депутатът, преди микрофонът му да бъде изключен. След това поиска комисия за оценяване психичното здраве на народните представители. Василев добави, че тъй като зелените и жълтите рецепти вече били електронни, той получил такава на името на Митев.   

Депутатът от ПП-ДБ отвърна, че "невменяем би бил този, който ще повярва на Радостин Василев, че той е истински лидер, този, който си мисли, че Василев няма мания за величие. Василев се приобщи в ПП и беше най-близкият човек на Кирил Петков, а днес си позволява да говори по най-грозния начин от тази трибуна. Невменяем би бил този, който ще повярва, че Василев е в политиката за нещо различно от личния си интерес и че всички хора, които ходят и харесват клипчетата му, един ден ще бъдат обиждани също". 

"Кирил Петков никога не ми е бил близък, той е близък само на Лена Бориславова", отговори му Василев. 

Йордан Цонев, ДПС

Снимка: БТА

Йордан Цонев от ДПС направи забележка на депутатите, че си правят предизборна кампания на гърба на най-бедните пенсионери

Дебатът по същество

Освен закачки за психичното здраве на народните избраници, все пак имаше и дебат по съществото на законопроекта. 

"Тези добавки не може да бъдат подкрепени, защото това, което искаме, е трайно увеличение на пенсиите", заяви Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Той каза, че не може да обясни на тези 1,5 милиона български граждани, които получават пенсия над линията на бедност, защо те няма да получат.

"Не можете да си дадете равносметка как живеят хората по малките населени места", пък каза Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ в София се живее съвсем различно, отколкото в по-малките градове и села.

Георги Георгиев от "Възраждане" изтъкна, че те са предложили подкрепа от 100 лв. за всички пенсионери, защото смятат, че не може да се извършва дискриминация към когото и да е в тази държава, особено към българските пенсионери.

"Ясно е, че е жест, а не решаване на проблема", заяви Toшко Йорданов от "Има такъв народ" от ИТН. По думите му държавата може да направи само това без някаква голяма щета.

"Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на действащо и към момента правителство в оставка и доскоро на мнозинството, оформящо вече разглобената "слобка", припомни Георги Гьоков "БСП за България". По думите му премиерът в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и социалната политика в оставка са се обявили за трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки.

"Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат увеличение с 11%. Това увеличение е следствие на българското законодателство и то е заложено преди настоящото управление. Една трета от българите се опасяват, че пенсията им не е достатъчна, за да покрие разходите им. Един такъв жест е наложителен", заяви още депутатът, цитиран от БТА. 

"Не става въпрос за предизборен популизъм, а за осъзната отговорност към възрастните хора, които получават пенсия под прага на бедност", каза Севим Али от ДПС, като поясни, че възможностите на бюджета са такива в момента и призова за подкрепа на законопроекта.

По-рано днес депутатите включиха и втора точка и изменения на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г, внесена от Министерския съвет.

Отделно от това, съгласно парламентарния правилник всеки първи петък от месеца от 9 часа има блиц контрол, в който участват премиерът и вицепремиерът, но днес поради неотложни ангажименти и на двамата участници нямаше такъв.

"Възраждане" иска среща с председателя на НСИ 

В кулоарите пък "Възраждане" обяви, че иска извънредна среща с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов във връзка с получен сигнал за манипулация на данните за Брутния вътрешен продукт, дефицита и инфлацията в България.

Димо Дренчев, "Възраждане"

Снимка: БТА

Димо Дренчев уточни, че такъв сигнал е получен официално в деловодството на Народното събрание и Комисията по бюджет и финанси, в който се уведомяват народните представители, че се извършва манипулация на данните от НСИ. Той припомни, че миналата седмица в пленарна зала бе изслушан председателят на НСИ Атанас Атанасов по искане на "Възраждане" именно във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството на Република България за приемане на еврото и влизане в еврозоната.

Депутатът обясни, че между Евростат и НСИ явно е имало доста активна кореспонденция, в която от Евростат призовават НСИ данните да се коригират и да се подават коректно. "Тази тема се повдигна и на срещата при президента, където президентът също изрази съмнение в това, че дефицитът на България е три процента и всъщност е потиснат с "алабализми" и не е реален", коментира Димо Дренчев.