Парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличаване на парите за втората година майчинство. Левицата предложи през кодекса за социално осигуряване обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да е колкото минималната работна заплата (МРЗ).

В момента обезщетението е фиксирано към сегашната МРЗ - 780 лв. От догодина минималната работна заплата ще скочи на 933 лева, но майчинството няма да се актуализира.

В мотивите на вносителите е записано, че по този начин майките и семействата ще могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда. Според разчетите на "БСП за България" при около 30 000 лица, получаващи обезщетения за отглеждане на деца от 1 до 2-годишна възраст, са необходими около 96 млн. лв. годишно допълнителни средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В подкрепа на предложенията на левицата гласуваха само "Възраждане" и "Има такъв народ". ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Бившият социален министър Георги Гьоков съжали, че досега това не е законово обвързано, макар че когато БСП е била във властта, го е прилагала. Сега нямали обаче необходимото мнозинство, за да го вкарат в закона.

Иван Ченчев пък обвини ПП-ДБ, че предизборните им заявки и последвалите им действия не кореспондирали помежду си, а Георги Свиленски се изненада от слабия интерес и дебат по темата.

Според "Възраждане" подобно решение за механизъм, който свързва майчинството в минималната заплата, е логичен. Българското семейство трябва да има сигурност през втората година на майчинството, смятат те.

При първото гласуване само 58 депутати бяха "за", шестима - против, а 94 се въздържаха. Подкрепата дойде от ИТН, БСП и "Възраждане", петимата присъстващи от ДПС и мнозинството от ГЕРБ и ПП-ДБ се въздържаха, само един депутат от ПП-ДБ бе "за". Прегласуването също не беше в полза на предложението и така майчинството през втората година няма да се обвързва с минималната работна заплата.