Паметникът на цар Самуил в Скопие осъмна с надпис "Цар на Македония". Извършителите на вандалския акт не са известни, предаде bTV.

През изминалата седмица цар Самуил и информацията за него в учебниците в РСМ беше централна тема на разговор между съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между София и Скопие. Там беше договорено съвместно честване на Самуил и в двете страни, но остава спорът как точно да се впише той в македонските учебници.

Дни преди заседанието на смесената историческа комисия в Скопие македонските медии публикуваха новини с "притеснителни" заглавия - "Во петок ќе им го дадеме цар Самоил на Бугарите!?"; "Цар Самоил најверојатно до петок ќе се побугарчи."

Още преди две години комисията прие протокол, че Самуил се приема за "продължител на българската царска традиция". Това бе заобиколен начин комисията да признае, че той е от български произход. Когато беше предложено този текст да бъде записан и в учебниците по история на РСМ, македонската част от комисията се възпротиви и обяви, че тази формулировка ще се ползва само за политическа употреба.

Следващата среща на смесената историческа комисия ще се проведат на 12 и 13 май в София.

Междувременно темата за Скопие предизвика напрежение сред управляващата коалиция днес след пост във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов. Той упрекна премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение по отношение на Република Северна Македония.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" отрекоха да има задкулисни договорки за вдигане през юни на ветото за Република Северна Македония за начало на преговори за членство в Европейския съюз. От БСП заявиха, че нямат информация за такъв ангажимент от страна на премиера.