В 21-ви век няма да има евтина електроенергия. Който има мощности, той ще продава ток на държавите, които нямат достатъчно производство. Това заяви пред Дир.бг Румен Овчаров, потърсен за коментар по повод новината, че Турция ще изгражда своята трета АЕЦ в Тракия, на броени километри от границата с България.

"Ако още се помотаем с АЕЦ "Белене", тази трета електроцентрала ще продава на България своя ток и ние ще го купуваме, колкото и да е скъп", категоричен бе той.

Бившият министър на икономиката и енергетиката смята, че китайските компании, които ще изграждат атомната електроцентрала в европейската част на Турция, ще ползват американска или руска технология. В този смисъл няма някаква конкретна заплаха за България от това, че централата може и да е близо до границата ни, смята още той.

Овчаров потвърди позицията си на привърженик на нова атомна мощност в България и заяви, че все още имаме възможност да я изградим и да изпреварим турците. "Хубавото е, че едно е да решиш да правиш АЕЦ, и съвсем друго - наистина да я направиш. За това трябва немалко време", уточни той.

По-рано днес в изявление пред CNN Turk трети пореден енергиен министър на Турция - Фатих Дьонмез, обяви, че страната му ще вдига атомна електроцентрала в европейската си част. С други думи - в непосредствена близост до България. Точното място още не е определено, но при предишни проучвания експертите се бяха насочили към район на черноморското крайбрежие.