По Нова българският външен министър отбеляза, че скандалът с руските дипломати, за които имаше данни за шпионаж у нас, не противоречи на факта, че "българо-руските отношения се развиват в сферата на прагматичност и общи интереси".

"Все пак това е крайно недопустимо. Нашите служби и прокуратурата са установили тези неща. Със сигурност това е недопустима дейност", допълни Захариева.

Двама руски дипломати - първи секретар на посолството на Русия и служител в търговското представителство на Москва, бяха обявени наскоро за персона нон грата след информация, получена в МВнР, че изнасят държавни тайни. Първият събирал информация за механизмите на изборния процес, а другият - за енергетиката и енергийната сигурност на България.

Министър Захариева коментира и информацията, изнесена от зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е поискал освобождаването на Васил Божков.

"Външно министерство не работи по медийни публикации. Това казах и на г-н Валери Симеонов. Ако имаме данни за подобна дейност, ще го направим. Има някакви теории за това, има медийни публикации, но ние нямаме никаква такава информация. Затова и не сме извикали руския посланик по този повод", каза тя.

Самото руското външно разузнаване опроверга информацията. Неговият прессекретар Сергей Иванов заяви, че световните информационни агенции са раздухали слуха, че Наришкин е поискал от премиера на ОАЕ освобождаване на бизнесмена. "Информационната "патица" е пуснал не кой да е, а самият заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов", изтъкна той.

"Надявам се, че повечето неща в медиите са верни, но МВнР работи по правила. В дипломацията също има правила. Публикациите могат понякога да се използват и за да се нарушат отношенията между държавите", подчерта по този повод Екатерина Захариева.

Външният министър заяви още, че проектът "Балкански поток" (по който евентуално ще се пренася руски газ за Сърбия и Унгария - б.р), се строи и то в усилени темпове. "Балкански поток" е българска инвестиция, финансира се от българския бюджет и се строи се в усилени срокове. Правителството работи за истинска диверсификация. Миналата година, за първи път, два пъти беше извършен внос на втечнен газ. Това доведе дори до намаляване на цената на газа", коментира Захариева.

"Работим по "Балкански поток", работим по интерконектора с Гърция. Българското правителство взе решение за участие в строителството на LNG терминала (за втечнен газ) в Александруполис. Тези проекти са важни. Това е пазарната икономика - когато имаш различни доставчици и цената става по-различна, тя е по-добра за българския бизнес и за българската икономика. Това е целта", категорична бе Захариева.