България е предсказуем и надежден партньор. България води политики за стабилност и сигурност. Политики в утвърждаване на диалога и сътрудничеството. С разместването на световните политически и икономически центрове естествено нараства нестабилността. Това каза в обръщението си към посланиците президентът Румен Радев, който е домакин на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, в Националния исторически музей.

Снимка: БТА

"Едва ли има по-подходящо място, където ние, българите, да посрещнем представителите на света. Добре дошли в музея на вековната българска история и култура. Изключително се радвам да видя всички вас, представителите на Дипломатическия корпус в България. Да приветствам с добре дошли тези, които връчиха своите акредитивни писма през изминалата година, и дори днес вашата бройка се увеличи с още четирима", заяви президентът Радев.

"Измина една динамична година. Година, наситена с много събития. Тези събития в такава степен се застъпваха и като мащаб, и като време, че няма време за пълноценни коментари и анализи. Дори много от събитията тази година ни изненадваха", подчерта той.

Снимка: БТА

"С разместването на световните политически и икономически центрове естествено нараства нестабилността и в тази обстановка е истинско предизвикателство да реализираме пълноценна многостранна дипломация, защото изкушенията от едностранни действия с всички рискове, които произтичат от тях за сигурността, са факт", допълни президентът.

"Искам да ви уверя, а и вие го виждате ежедневно във вашата работа, че България е предсказуем и надежден партньор", каза той.

Снимка: БТА

"България води политики за стабилност и сигурност. Политики в утвърждаване на диалога и сътрудничеството. Неслучайно от високата трибуна на 74-ата сесия на Организацията на обединените нации аз призовах отново за утвърждаване принципите на мултиматериализма. Настоях отново диалогът и сътрудничеството да бъдат водещи при решаване на всички предизвикателствата, пред които сме изправени., а те никак не са малко", допълни президентът Радев.

"Светът днес се задъхва от конфликти, от терористични акции, религиозен фундаментализъм, климатични промени, които стават все по-приоритетни, защитата на правата на хората. Предизвикателствата, свързани с бедността и неравенствата, които пораждат голяма част от тези кризи", каза още държавният глава.

"България е предсказуем съсед, който работи за защита на принципите на добросъседството и за развитие на динамични отношения с всички свои съседи. Западните Балкани продължават да бъдат във фокуса на българската външна политика и ние продължаваме с всички възможни действия и инициативи да връщаме европейския и не само фокус в този регион, без който не може да има силна и просперираща Европа", подчерта президентът Румен Радев.

Основно приоритетно направление остават нашето членство в Европейския съюз (ЕС) и конструктивният глас на България за утвърждаване на единството, за преодоляване на различията, за търсене на рационални пътища да решим предизвикателствата пред Съюза, заяви държавният глава.

"Предизвикателствата са най-вече пред механизмите, как ние взимаме решения и определяме нашите дългосрочни приоритети, защото "зелената сделка" е само един от приоритетите на европейската политика. Приоритетите на ефективна и ефикасна европейска политика", допълни той.

"Ние трябва да преодолеем и различията, но това няма да стане само с програми за социално и икономическо сближаване. Ние трябва да търсим начин да постигнем приближаване в образованието и научните изследвания, защото само успешното образование и наука могат да бъдат гарант за икономически просперитет", каза още президентът Румен Радев.