Столичната регионална здравна инспекция отмени карантината на министър-председателя Бойко Борисов и бившата му говорителка Севделина Арнаудова, която сега работи в централата на ГЕРБ за изборите, след отрицателни резултати от PSR тестове в два последователни дни. Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Вчера тя наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който има положителен тест за COVID-19. Самият Борисов заяви, че се е самоизолирал, след като е контактувал с него преди пет дни.

По принцип според правилата, разписани в заповедите на Министерството на здравеопазване, карантината на контактните не отпада дори при отрицателен тест. Такова изключение обаче вече беше направено и за президента Румен Радев, който се оказа контактен на заразения шеф на ВВС.

Под карантина след общуване с Нанков все още остават министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на финансите Кирил Ананиев и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, тъй като резултатите от техните тестове все още не са излезли.

Междувременно българският евродепутат и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи, че е заразена с коронавирус. Тя обяви това във Фейсбук:

"От 23 октомври се изолирам в 14-дневна карантина, след положителен тест за COVID 19.

След завръщането си от Брюксел, на 16 октомври направих тест и той беше отрицателен. Но вторият от 22 октомври, за съжаление е положителен.

И двата теста направих превантивно, без симптоми, за да съм сигурна за здравето на близките си и хората, с които работя, след пътуването ми.

В дните между 16 и 23 октомври бях във фактическа самоизолация и не съм била в контакт с никого.

Надявам се всичко да мине леко.

Обръщам се към всички - пазете себе си и останалите, спазвайте дистанция, носете маски.

Бъдете здрави!".