Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов участваха в откриването на модернизираната база за предно разполагане - Безмер, съобщиха от съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Вижте снимки >>>

На церемонията бяха поканени да присъстват министър-председателят на Република България Бойко Борисов и членове на Министерския съвет.

Проектите за модернизация на авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г.

Целта на модернизацията е летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация.

По време на откриването бяха изпълнени полети със самолети Су-25, които ще се пребазират в авиобазата.

Борисов: Гражданската авиация ще може да ползва базата

При нужда Гражданската авиация ще може да ползва базата в Безмер, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на откриването на модернизираната база за предно разполагане - Безмер, предаде Агенция "Фокус".

"Гражданската авиация при нужда, при аварийни полети, или когато времето е неподходящо по морето или където и да е, това денонощно ще бъде на разположение на гражданската авиация, така че мисля, е полезно не само за военните, но и за хората", каза Борисов.

"Шейсет и няколко милиона струва това. 7,5-8 милиона са от бюджета, другите са по програмата на НАТО. Тук ще се правят учения, ще се правят занятия, ще летят момчетата, така че и за региона мисля, че това са допълнителни приходи, когато има нови съоръжения”, допълни премиерът.