Парламентът заседава за първи път след местните избори, след като тази сутрин народните представители успяха да съберат кворум.

Парламентарната група на ДПС се яви в пленарната зала днес, след като заедно с ПГ на ГЕРБ не присъстваха на вчерашното заседание и то пропадна заради липса на кворум.

Тази сутрин депутатите на ДПС влязоха заедно в залата, но с тях не дойде лидерът в оставка Мустафа Карадайъ. 

"На 12-и му изтичаше мандата, решил е малко по-рано. Това не е нищо особено. Каквото трябва, сме си казали", коментира в кулоарите новият председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той не обясни какви са били мотивите за оставката на Мустафа Карадайъ, а единствено каза, че това е негово лично решение. 

Преди парламентът да започне работа по същество, председателстващият заседанието Никола Минчев съобщи промените в ръководството на ПГ на ДПС, според които се освобождава Мустафа Карадайъ като съпредседател на групата, а Пеевски е избран за председател.

С друго решение на групата е освободена Адлен Шевкед като секретар на ПГ на ДПС, на нейно място е определена Елван Гюркаш.

След като стана ясно, че има кворум народните представители започнаха работа, като гласуваха прекратяването на правомощията на трима народни представители, които бяха избрани за кметове. Това са Евгения Алексова от ГЕРБ - на район Панчарево, Петър Куленски от ПП-ДБ - на Пазарджик и Калин Калапанков от БСП, който е новият кмет на Брезово.

Народното събрание освободи и Славина Точева от ГЕРБ-СДС, която вчера депозира своята оставка, както и Деян Николов от "Възраждане", избран за общински съветник в София и Валери Сираков от "Възраждане"- избра за общински съветник от Видин.

В програмата им за деня са включени и предложенията на парламентарните групи на "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" по чл.48 ал. 8 на правилника за работа на Народното събрание, според който всяка първа сряда внесените на това основание предложения се разглеждат по същество в зала. Това са Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление; Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.