Все още се очаква резултатът от проверката на ГРАО на подписите за регистрацията на ДПС. Затова Централната избирателна комисия все още не се е произнесла по заявката на Джевдет Чакъров. Това стана ясно по време на редовния брифинг на ЦИК за подготовката на изборите. 

Говорителката на комисията Росица Матева уточни, че след като вчера ЦИК е отказала регистрация на двете коалиции, в чийто състав влиза ДПС, в комисията е постъпило заявление за регистрация на партия ДПС за самостоятелно участие. След това заявление до момента са постъпили още осем документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ.

В момента в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към МРРБ се проверяват подписките и предстои ЦИК да се произнесе по казуса, обясниха Матева и заместникът ѝ Цветозар Томов. 

По думите им подготовката за предстоящия вот върви нормално. Досега документи за участие в изборите на 27 октомври са подали 19 партии и 6 коалиции, като на две коалиции ЦИК отказа регистрация и едната от тях обжалва, това е "ДПС - Ново начало". Делото е утре от 11:00 часа, припомни Матева. 

"Не ми е известно член на ЦИК да е подложен на натиск. ЦИК като институция зае безпристрастно решение", отговори Томов на въпрос за регистрациите на двете коалиции, включващи ДПС. Матева също отрече за натиск. "Ръководим се само и единствено от закона и документите, които са ни представени", добави говорителката на ЦИК. 

"Надявам се, че няма да се стигне до това българските избиратели да гласуват за партията, която са избрали. Въпросът обаче трябва да се насочи към представителите на ДПС, които имат рязко противоположни позиции във връзка с регистрацията за изборите", посочи Томов. 

От ЦИК обясниха още, че процедурата за регистрация на партии и коалиции е една и съща за всички и един от документите, който се изисква, е подписка от избиратели. Тя се изпраща за проверка в ГРАО. След като се върнат документите, се разглеждат на заседание. Регистрацията или отказ на такава се извършва с решение на ЦИК, които увериха, че всички решения ще бъдат взети в законовия срок.

Извън темата за ДПС от ЦИК съобщиха, че по предварителни данни от ГРАО броят на избирателните секции ще бъде около 11 645. Броят на избирателните секции се изяснява до последния момент преди изборите. Матева посочи, че избирателите по предварителни избирателни списъци са 6 640 383.

Извън страната 60 държави отговарят на условията на Изборния кодекс за образуването на секции, отбеляза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. 

Снимка: БТА

По думите му броят на секциите няма да е по-малък, отколкото на предходни избори. Той заяви, че от днес от полунощ българите ще могат да подадат онлайн заявление за гласуване извън страната.

Възможността за подаване на заявлението през интернет страницата на ЦИК ще приключи в 24:00 часа на 1 октомври, добави Матева.

Тя припомни, че ЦИК е назначил съставите на всичките 31 РИК. Има постъпили две жалби срещу решението на назначаване на РИК Кърджали от ГЕРБ- СДС, а другата от ПП-ДБ срещу решение за назначаване на 23 РИК София.