Двама представители на инициативата "Правосъдие за всеки" - Пепи Кънчев и Емил Георгиев, определиха като грешка издигането на кандидатурата на Лозан Панов и се извиниха писмено в интернет.

"Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите", пише във Facebook профила си Кънчев.

"От тази кампания научих следните истини: Разбрах, че в една Президентска кампания е възможно образът за кандидата и самия кандидат напълно да се разминават. Научих също, че не можеш да помогнеш на някой, който не търси помощта ти. Когато даваш непотърсен съвет, получаваш незаслужен шамар", добавя той и продължава:

"Ще продължа с усилията си да обяснявам съдебната реформа, да убеждавам политиците, колко тя е важна, гражданския натиск за промяна в Конституцията и законите ще продължи. Надявам се в тази битка да останем заедно!"

Кънчев обяснява в поста си в социалната мрежа, че първоначално всички от "Правосъдие за всеки" били впечатлени от битките, които Панов "водеше във ВСС срещу чугунено статукво и за някаква реформа отвътре и вярвахме, че като държавен глава ще продължи да го прави".

"Идеята беше кандидатът и ИК да имаме ясни послания към хората и да бъдат в симфония. Предложихме да включим експерти в областта на геополитиката, темата Северна Македония, отбрана и сигурност да подготвят кандидата, както и ИК за медийните изяви по време на кампанията. Преходът на говорене от съдия на политик трябваше да стане много бързо. Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", споделя Кънчев и допълва, че екипът е бил "изумен" от изказването на Панов, в което той обвинил действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. 

По думите на Кънчев това е донесло разочарование, но и облекчение.

"Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК. Опитахме и не успяхме. Бяхме на разположение до края въпреки всичко случващо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, за да не навредим на кампанията на кандидата", разкрива той.

В своя блог подобно изказване прави и Емил Георгиев, който посочва, че е участвал в инициативния комитет с убеждението, че се издига "доказал се във времето боец за правосъдие".

"Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил", подчертава Георгиев.

"Ще видите и други становища, представящи ви фактите другояче. За мен е важно да ви дам своето. Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея", добавя още той. 

Темата коментира и PR-ът на Лозан Панов Ивет Добромирова, която изрази мнение в своя профил във Facebook, че Лозан Панов имал безрезервна подкрепа единствено и само от членовете на ДСБ и отчасти от Зелено движение.

"ДБ от своя страна и не само на ниво своите лидери, се заяви като опозиция на Лозан Панов веднага след първото му интервю, в което той определи Радев като "фалшив герой". Тогава срещу него застанаха и 90% от инициативния му комитет, начело с всички от "Правосъдие за всеки", пише Добромирова. 

Тя посочва, че опитала да убеди Панов да не се кандидатира за президент, тъй като Румен Радев има висок рейтинг. 

"Лозан Панов проведе своя кръстоносен поход на истината, защото това е неговият кръст и той си го носи. Аз съм горда, че бях негов оръженосец", завършва поста си PR-ът.