След като САЩ санкционира още българи по списъка "Магнитски"- Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Киров Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов, Александър Христов Николов, член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" и външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обявви налагането на санкции срещу трима българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, последваха светкавични реакции. Кратки коментари направиха някои от включените в списъка, говориха и представители на ПП, ДБ, БСП. 

Николай Малинов заяви пред bTV за санкциите по "Магнитски", че е поласкан

"Щом срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан, вървя в правилната посока", каза той.

Малинов научи за новината от ефира на bTV. Той е санкциониран заради подкупване на съдия.

Иван Генов отрече пред bTV да има пари в офшорки

Той каза още, че понятие си няма защо е в списъка. 

Попитан Знаете ли повече за самия закон "Магнитски", за какво става дума?, той отговори: 

Ами, чувал съм нещо, ама не съм се интересувал. За мен това е шокиращо, ама какво да правиш - странно.

Попитан имате ли някакви пари в офшорни сметки?, той бе категоричен - не. Казвам ви, че нищо не мога да ви кажа , от вас разбирам, просто за мен това е абсурдно.

В същото време от Министерство на финансите на САЩ твърдят: "Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление". 

"Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам", категоричен бе Румен Овчаров.

Разбрах от медиите, никой не ме е информирал, каза още Овчаров. 

Санкцията срещу Овчаров е заради корупция, свързана с договори в енергетиката.

Съпартиецът на Овчаров, Костадин Паскалев каза пред bTV лаконичното: "Ами, да ни е честито."

Александър Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй", каза пред БТА, че е шокиран от решението на Министерството на финансите на САЩ. Коментар не искам да дам, защото трябва да видя мотивите, за да видя за какво става въпрос, допълни той.

Кирил Петков попита защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов

Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, срещу когото има редица сигнали за корупционни престъпления. Това написа във официалния си профил във фейсбук Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната" и бивш министър-председател на България.

Коментарът на Петков е направен минути след оповестяването на новината, че Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е наложила санкции на петима настоящи и бивши длъжностни лица от България, сред които е Владислав Горанов, бивш министър на финансите в две правителства с премиер Бойко Борисов.

"Бившият финансов министър от два кабинета на Борисов Владислав Горанов се нареди в "престижния" списък на санкционираните по закона "Магнитски", заедно с бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, члена на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и лидера на партия "Възраждане на отечеството". Част от тях вече са обект на разследвания и съдебни дела", пише още Петков.

"Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година", посочва още Кирил Петков.

В поста си Кирил Петков отправя и въпрос към главния прокурор Иван Гешев, питайки го защо не е видял "нищо от това, което установи американското финансово министерство".

Новата порция "Магнитски" показва, че САЩ нямат никакво доверие в работата на българските институции. България в момента е световен рекордьор по най-много санкционирани в "Магнитски", въпреки че уж ние сме един от стратегическите съюзници на САЩ", заяви в "Още от деня" по БНТ Ивайло Мирчев от "Демократична България".

По думите му отговорността за това, което се случва, се носи само от един човек - Иван Гешев.

"Иван Гешев в човекът, който не разследва твърденията на Васил Божков за това, че Владислав Горанов е бил преносител на суми за Бойко Борисов. След като той не ги разследва Владислав Горанов е в момента в списъка "Магнитски" за корупционни практики", коментира Ивайло Мирчев.

Той определи случващото се като "международно унижение".