Историята с водата на Перник е част от сценарий срещу правителството на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, заяви озам.-председателят на партията и член на Изпълнителната комисия Красимир Велчев по bTV.

"Два пъти Борисов подава оставка, но трети път няма да има", категоричен беше обаче той.

Още преди три дни на пресконференция на ГЕРБ-Перник Велчев каза:

"Опитва се да се припише вината за водната криза на ГЕРБ. След като Борисов стана кмет на София, се появи кризата с боклука, пак бяха организирани протести, а после всичко беше инсценирано и със сметките на тока, както и с цената на горивата. Подобен сценарий се гласи и в момента".

По думите му проблемът е, че магистралният водопровод на Перник отвсякъде тече.

„В момента, когато се взеха мерки и отпуснаха средства – тогава започнаха протести, водени от Корнелия Нинова. 2005 г. се приватизира ТЕЦ-Перник срещу 2 млн. дългове към фирма за извозване на земни маси. А 3,5 млн. лева за ремонт на ВиК инсталацията на града са отпуснати по времето на Орешарски – през 2014 г”, припомни депутатът.

Според него, ако тогава тези пари са влезли в общината, много неща щяха да се направят. По думите му съоръженията в Перник са строени в средата на миналия век и „няма как да издържат такъв експлоатационен период”.

През последните 30 години на демокрация ГЕРБ управлява само 4 години в община Перник, повтори думите на лидера си Бойко Борисов той.

„Правителството имаше идея всички ВиК дружества да се обединят за да ползват европейски средства”, припомни Велчев.

Според него в Перник до две седмици трябва да се ремонтира пречиствателната станция, а магистралният водопровод ще бъде ремонтиран до два месеца и половина, тогава ще започне влизане в града за ремонти на мрежата. Увеличен е и потокът в язовира – до 190 литра в секунда, отбеляза Красимир Велчев.

За проблемите с язовир "Бебереш" Вълчев коментира, че никой не е знаел, че кметът на Ботевград е направил изявление.

Кметовете трябва да подават сигнали при проблеми, каза той.

За кмета на Симитли, който участва в сбиване в новогодишната нощ в града, заедно със сина си - депутат от ГЕРБ, Велчев заяви, че не го познава лично, но е чувал за него много хубави неща.

„Това е един човек, за който няма да чуете да е взел подкупи, подпомага малкия бизнес, това му е четвърти мандат без конкуренция, хората го подкрепят, той има силно развито чувство за справедливост”, каза Велчев, като изтъкна, че тази тема ще се разследва и след това Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се произнесе.