Поредна рокада във вътрешното министерство - Станимир Станев е освободен от поста заместник-главен секретар на МВР, съобщи bTV. Той бе на поста от януари 2022 г. като част от екипа на тогавашния главен секретар Петър Тодоров.

Станев бе в продължителни болнични, затова първо за изпълняващ длъжността зам.-главен секретар на МВР бе назначен Живко Коцев. Той обаче бе избран за главен секретар, а за негов заместник вътрешният министър Калин Стоянов назначи Димитър Кангалджиев.

Освободеният Станимир Станев е роден на 4 юни 1965 г. в Пловдив. От 26 септември 1992 г. влиза в редиците на МВР като служител в транспортна полиция. Бил е началник на отдел в Главна дирекция "Криминална полиция". На 8 юни 2021 г. става директор на Главна дирекция "Национална полиция", а 7 месеца по-късно е назначен за заместник главен секретар като част от екипа на Петър Тодоров. 

Тодоров и Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 г., а поводът бе поредният инцидент, при който полицай бе тежко ранен, а впоследствие почина, при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът Румен Радев обаче не прие оставките. 

Главен комисар Димитър Кангалджиев е назначен на мястото му 

Днес със заповед на министъра на вътрешните работи, главен комисар Димитър Кангалджиев е назначен за заместник-главен секретар на МВР. От септември 2023 г. той беше временно поставен на длъжността.

Досегашният титуляр главен комисар Станимир Станев е освободен от длъжност на основание на чл. 226, ал. 15 от ЗМВР - когато служебното правоотношение е възникнало, след като назначеният държавен служител е упражнил правото си на пенсия - по инициатива на органа по назначаване, поясниха и официално от ведомството.