Комисар Атанас Илков е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция "Национална полиция". Досега поста се заемаше от главен комисар Венцислав Кирчев, а Илков беше негов заместник.

Кирчев бе назначен за шеф на ГДНП в началото на януари т.г. Дотогава той оглавяваше Областната дирекция на МВР в Хасково. От вътрешното ведомство не съобщават причините за рокадата, за която става ясно само ден, след като служебният министър Иван Демерджиев заяви, че в МВР няма да има масова чистка.

През 2014 г. Атанас Илков ръководеше ГД "Криминална полиция", но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма. Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам. директор на полицията в Пловдив, която след това оглави.

По-късно бе преместен като шеф на униформените в Кърджали, а след това преместен на работа в Казанлък като ръководител на Центъра за специализация и професионална подготовка. Последно той бе заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Снимка: МВР

В петък министърът на финансите Росица Велкова освободи от поста директор на Агенция "Митници" Павел Тонев и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор. В същия ден Министерският съвет уволни Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за НАП. На негово място бе назначен Борис Михайлов.